Ресторантьори, хора от развлекателния бранш, таксиметрови шофьори и превозвачи излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Причината – новите противоепидемични мерки, които влязоха в сила вчера. Демонстрантите настояват за компенсации за бизнесите си и отменяне на влезлите в сила мерки.

Какво искат?

Протестиращите настояват за оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на министъра на туризма Стела Балтова, на доц. Ангел Кунчев и на всеки, който е „отговорен за дискриминационните мерки“.

Протестът е озаглавен „Свобода за бизнеса“. Хората носят плакати с надписи „Искам да си платим сметките“, „Искаме да работим“, „Искаме да сме здрави, но искаме и да работим, за да си плащаме сметките“.

Изгонени бяха депутатите, които се опитаха да говорят с тях

При протестиращите отидоха депутати Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ и Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Те обаче бяха изгонени от протеста.

Движението е блокирано

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано за около 1 час. Протестът продължи с шествие до здравното министерство.  Блокиран беше и бул. „Мария Луиза“, спряно е и движението на трамваите в района. След това демонстрантите тръгнаха по обратния път.

Демонстрантите се заканиха да затворят всяко кръстовище в страната

„Ако до 28-ми септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята, ще затворим всяко кръстовище, всеки град и всеки път“, заяви Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

 

Припомняме, че според новите мерки ресторанти, барове, игрални зали и казина могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина.

Нощните заведения остават затворени. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат. Фитнесите могат да използват 30% от местата си. А с до 50% от капацитета си на закрито работят кина, театри, концертни и спортни зали.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!