Ашраф Гани

Бившият президент Ашраф Гани, който избяга от Афганистан миналия месец, когато талибаните влязоха в Кабул, се извини на афганистанския народ с думите: „Не можах да направя така това да свърши по различен начин“.

В изявление в Twitter Гани каза, че е напуснал по настояване на охраната на двореца, за да избегне риска от улични кръвопрплития. Той отново отрече да е откраднал милиони от хазната. Бившият президент на Афганистан подкрепя провеждането на одит под егидата на ООН или независими органи, за да се докаже, че не е изнесъл пари от страната.

Гани нарече решението да напусне Кабул „най-трудното в живота си“.

„Напускането на Кабул беше най-трудното решение в живота ми. Но бях сигурен, че това е единственият начин да предотвратя използването на оръжия и да спася Кабул и неговите шест милиона души“, каза Гани в изявление, публикувано в Twitter.

Той повтори, че е напуснал президентския дворец на 15 август след предупреждение от охраната, чийто персонал го посъветвал да избегне „ужасните улични боеве, които градът е преживял по време на гражданската война“ от 90-те години.

„Дълбоко съжалявам, че моята собствена глава сложи край на същата трагедия като тази на моите предшественици. Без да гарантира стабилност и просперитет. Извинявам се на афганистанския народ, че не можех да направя всичко да завърши по различен начин“, каза бившият президент.

Гани: Ангажиментът ми към афганистанския народ е непоклатим и ще го изпълнявам до края на живота си

Гани каза още, че скоро ще разкаже подробно за внезапното си напускане на страната и предшестващите я обстоятелства.

„Сега не е моментът да се впускам в дълги обяснения на събитията, довели до заминаването ми. Ще ги споделя подробно в близко бъдеще“, се казва в изявлението.

.Припомняме, че Гани, заедно с ръководителя на администрацията и съветника по националната сигурност напуснаха страната на 15 август. До абдикирането от поста се стигна, след като талибаните обградиха столицата Кабул и завзеха града мирно. Освен Гани от страната бяха евакуирани редица дипломати и чуждестранни граждани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!