Ашраф Гани, Афганистан
на снимката: Президентът на Афганистан Ашраф Гани

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, съобщава афганистанската медия Tolo News. Новината бе потвърдена от Al-Jazeera. Според таджикската медийна група Asia Plus, позовавайки се на източници, Гани, заедно с ръководителя на администрацията и съветника по националната сигурност, са заминали за Таджикистан.

От кабинета на афганистанския президент казаха пред Ройтерс, че „не могат да кажат нищо за движението на Гани от съображения за сигурност“. Представител на талибаните каза, че те проверяват „дали Гани е напуснал Кабул или не“.

Телевизията по-рано цитира бивш съветник на афганистанския президент, според който Ашраф Гани ще бъде убит, ако не подаде оставка. Очаква се президентът да абдикира в неделя, когато талибаните влизат в Кабул, последната крепост на правителството в страната.

Според дипломатически източници на Ройтерс Али Ахмад Джилали, базиран в Щатите учен и бивш министър на вътрешните работи на Афганистан, е назначен да оглави временна афганистанска администрация. Той също така твърди, че президентът „е работил за САЩ“ и че хората в Афганистан вече не се интересуват кой управлява страната.

Шахин: В следващите няколко дни искаме мирен трансфер

В изявление на екстремистката група се казва, че тя възнамерява да превземе града мирно, без да навреди на цивилните.

„В следващите няколко дни искаме мирен трансфер“, каза за Би Би Си Сухаил Шахин, базиран в Катар като част от екипа за преговори на групата.

Шахин изложи политиката на талибаните преди очаквания трансфер на власт, който ще преинсталира твърдолинейната ислямска групировка две десетилетия по-късно, след като оглавените от САЩ сили ги свалиха вследствие на атаките на 11 септември 2001 г.

„Искаме приобщаващо ислямско правителство. Това означава, че всички афганистанци ще бъдат част от това правителство. Ще видим това в бъдеще, когато се извърши мирното прехвърляне“, каза Шахин.

Той каза още, че чуждестранните посолства и работници няма да бъдат мишени за ислямистите на групата и те трябва да останат в страната.

„Няма да има риск за дипломати, неправителствени организации, за никого. Всички трябва да продължат работата си, както са го правили в миналото. Те няма да им навредят, те трябва да останат“, казва още Шахин.

Припомняме, че американски дипломати се евакуираха от града, изгаряйки важни докумети преди на напуснат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!