Гърция затяга мерките

От 13-ти септември 2021 г. достъп до обществен транспорт в Гърция ще имат само хората с отрицателен резултат на задължителния бърз тест за COVID-19. Това решиха гръцките власти, съобщават от МВнР.

Изискването се отнася за неваксинираните и непреболедувалите коронавируса граждани, които изберат да пътуват с междуградски автобус, кораб, влак или вътрешни самолетни полети.

Гърция удължава и действащите досега ограничения за влизане в страната до 6.00 ч. на 10 септември 2021 г.

Освен това Гърция удължава и действащите досега ограничения за влизане в страната до 06:00 ч. на 10 септември 2021 г.

При пътуване южната ни съседка всеки гражданин, с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили преминаващи транзитно, следва да има генериран QR код.

Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Властите се натъкнаха на фалшиви сертификати за ваксинация, издадени в България

Мащабна операция по разкриване на фалшиви сертификати за ваксиниране се провежда в съседна Гърция. Под съмнение и проверка са сертификати, издадени от България на гръцки лекари, които ги използват, за да продължат да практикуват.

Това се случва, след като правителството освободи от работа всички неваксинирани здравни работници от 1-ви септември. Стотици здравни работници останаха без работа.

В рамките на разследването гръцките власти са попаднали и на нелогични ваксинации. Оказва се, че медици от Северна Гърция пътували до България за ваксина в дни, когато са били на дежурство.

Достоверността на тези сертификати се проверява.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!