пенсиите

Гласуваното увеличение на пенсиите от 1 октомври се отлага до Коледа. Това решиха депутатите от Комисията по бюджет и финанси, които на извънредно заседание обсъждаха актуализацията на парите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).  Днес в търсене на начин да се вместят в бюджета, народните представители решиха да разсрочат във времето различните мерки, за които вчера гласуваха да влязат едновременно от 1 октомври. Това трябваше да стане директно в пленарна зала, но след като „Демократична България“ поиска време да се запознае с новия вариант, текстовете бяха върнати в бюджетна комисия.

Депутатите ревизираха решението на пленарната зала във вторник, когато приеха от 1 октомври минималната пенсия да нарасне от 300 на 370 лв., максималната – на 1500 лв. Вместо от началото на следващия месец, увеличението ще се случи от 25 декември, а от тогава ще бъде в сила и преизчисляването на пенсиите на база действителен стаж с коефицент 1,35.

От 1 октомври 2021 г. влиза в сила единствено антикризисната мярка от 120 лв. добавка към всяка една пенсия, която ще се изплаща до края на годината за месеците октомври, ноември и декември.

Комисията се обедини и около решението за почти двойно увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което нараства от 380 лв. на 650 лв.

Асен Василев: Така приети, предложенията правят бюджета неизпълним и ще трябва да се тегли евентуално нов заем

 

„Ако се приеме в зала това, което комисията прие, ще има допълнителен разход от 115 млн. лв. над този, който беше предвиден в първоначално внесения проект, който може да бъде покрит от идентифицираните допълнителни приходи“, обясни финансовият министър Асен Василев.

Ако мерките влязат в сила едновременно, разходът в бюджета ще се повиши на 571 млн. лв. Окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала на заседанието в четвъртък.

Парламентът прекъсна заседанието си днес, продължават гласуването в четвъртък

Припомняме, че парламентът прекъсна днешното заседание, на което трябваше да бъде финализирана актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), за да бъде потърсен изход от заплетената ситуация, която депутатите създадоха с актуализацията на пенсиите.

Приемането на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване беше няколко пъти отлагано, за да се довършат консултациите и изчисленията на министерството на финансите.

Новият вариант отново постави в шах част от депутатите. Така буквално минути след като започна, заседанието отново бе прекъснато за 15-минутна почивка по искане на „Демократична България“, за да се запознаят депутатите с новите текстове.

След почти едночасова почивка, Каримански предложи да се проведе извънредно заседание на комисията и пенсионният бюджет да се върне в пленарна зала утре. Това разгневи БСП и ГЕРБ, които настояха дебатът да продължи сега. ДПС обаче също се обяви за заседание на комисията и това мнение надделя.

Решението на комисията трябва да бъде докладвано пред пленарната зала в началото на заседанието на НС в четвъртък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!