От 1-ви октомври минималната пенсия става 370 лева вместо досегашните 300 лева. Това реши бюджетната комисия.

Предложението беше направено от парламентарната група „Има такъв народ“.

В гласуването не участват членовете на ГЕРБ-СДС в бюджетната комисия, които напуснаха заседанието с аргумента, че са получили късно документите за него.

Деница Сачева от ГЕРБ, която е член на социалната, а не на Бюджетната комисия, коментира, че за взетите решения има политическа договорка.

„Вече за никого не е тайна, че има определена политическа договорка между отделните политически партии, които ще подкрепят днес предложенията. За никого не е тайна, че има договорка да се подкрепи предложението за 370 лева минимална пенсия. Когато направите всички български пенсии, от тях над 50%  еднакви, това ще бъде силна демотивация за хората“, каза тя.

След като Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на ДОО. Служебният министър на финансите Асен Василев каза, че се запазва социалната добавка за бедност, тъй като не всички хора получават минималната пенсия.

Василев подчерта, че пенсията за догодина ще бъде фиксирана с бюджета за догодина, но социалната добавка зависи от линията на бедност.

От своя страна служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че трябва да се прави разлика между социалното осигуряване и подпомагане.

Той обясни, че самоосигуряващите се родители, които трябва да гледат децата си до 14 г. поради затваряне на училища, детски градини и ясли, ще могат да получат помощ от държавата.

„Родителите ще могат да се възползват от помощта, която е включена в актуализацията на държавния бюджет от 30 млн. лв. до края на годината и да получават до 650 лв. помощ, ако останат вкъщи да се грижат за своите деца“, обяви той.

Стана ясно още, че догодина ще се търси възможност майчинството за втората година да бъде увеличено.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!