Народно събрание

Заседанието на правната комисия се провали заради липса на кворум. Комисията трябваше да обсъди промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализирания съд и прокуратура, но ГЕРБ, ДПС и БСП бойкотираха процеса. Не е ясно кога ще е следващото заседание.

Тъй като присъстваха само депутатите от „Демократична България“ и „Има такъв народ“, не беше възможно и отлагане на заседанието или извънредно събиране утре. Датата на новото заседание на комисия ще бъде обявено в началото на следващата седмица, която обаче може и да е последна в рамките на този парламент.

Според депутати от комисията, въпреки малкото време, което остава на парламента, все още има шанс тези промени да бъдат приети в пленарна зала.

Главният прокурор Иван Гешев беше в парламента. Той обви, че е дошъл сам, воден от желанието да предупреди депутатите, че закриването на спецструктурите ще доведе до юридическа катастрофа и бум на престъпността като от началото на прехода.

Гешев
На снимката: Иван Гешев

Гешев коментира приетите днес на първо четене в парламента промени в Закона за НСО. В тях се предвижда да бъде намален броят на лицата, които да бъдат охранявани от тази служба. Той определи промените като „закони, писани на коляно”.

„Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми на българските граждани, ще се откажа сам от нея”, каза той.

Според Гешев потърпевши от промените ще бъдат българските граждани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!