въздуха

Пандемичните блокировки и ограниченията за пътуване са довели до драматични, но краткотрайни подобрения в качеството на въздуха и спад в замърсяването, съобщиха от ООН. Но предупредиха, че промяната не може да замести дългосрочните действия.

Нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН (СМО) установи, че ограниченията заради Covid-19 миналата година временно са подобрили качеството на въздуха на редица места, особено в градските райони. Но те също стимулират увеличаването на някои замърсители, които са опасни за здравето и имат неясно въздействие върху изменението на климата.

„Covid-19 се оказа непланиран експеримент за качество на въздух. Това доведе до временни локализирани подобрения. Но пандемията не е заместител на постоянните и системни действия за справяне с основните двигатели както на замърсяването, така и на изменението на климата и така да защити здравето както на хората, така и на планетата“, заяви шефът на СМО Петери Талас в изявление.

Замърсяването на въздуха, особено с малки частици, сериозно засяга човешкото здраве и е свързано с милиони смъртни случаи всяка година. Докладът на СМО се основава на проучвания за това как ключовите замърсители на въздуха се държат и около десетки градове по света. Анализът показва намаление с до 40 процента при малки концентрации на частици по време на пълно блокиране в сравнение със същите периоди през 2015-2019 г. Това обикновено означава подобрено качество на въздуха, въпреки че качеството се влошава отново, когато емисиите се увеличават след блокирането.

Докладът предполага, че ситуацията е по-комплексна

Докато намаляването на частиците от всякакъв вид в атмосферата е добро за човешкото здраве, някои намаления всъщност могат да подхранват изменението на климата.

„Дори когато блокирането е предизвикало спадове в емисиите на парникови газове като CO2, които затоплят климата, то също е засегнало емисиите на частици, които спомагат за охлаждането на атмосферата, като тези, съдържащи сяра. Трябва да намалим охлаждането и затоплянето едновременно, за да имаме баланс над въздействието върху климата“, каза Оксана Тарасова, която ръководи Отдела за изследване на атмосферната среда на СМО.

СМО отбеляза също, че тъй като емисиите, причинени от човека, са спаднали на много места, е имало увеличение на нивата на озон, който в стратосферата осигурява важна защита от причиняващите рак ултравиолетови лъчи, но който е по-близо до земята е много опасен за човешко здраве. Това вероятно се дължи на факта, че редица замърсители, отделяни от транспортната индустрия, като азотни оксиди, разрушават озона в атмосферата, обясни Тарасова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!