коронавирус, ковид, covid-19, вълна

86% от тежко болните пациенти с Ковид-19 в най-населената германска провинция не са ваксинирани. Отказът от имунизацията на част от европейците е в основата на четвъртата вълна на заразата, се казва в анализ на „Дойче Веле“.

Заради стремително нарастващата заболеваемост сред неваксинираните срещу коронавирус, медици и политици в Германия предупреждават за задаваща се „вълна на неваксинираните“.

„Четвъртата вълна е в ход. Тя ще бъде по-особена, защото ще засегне неваксинираните хора. Трябва да сте наясно, че който не се ваксинира, все някога ще се зарази. Една част от тези хора ще се разболеят, понякога с опасност за живота“, казва пред агенция ДПА шефът на Университетската клиника в Есен проф. Йохен Вернер.

Мнозинството от тежко болните не са ваксинирани

Миналата седмица здравният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман съобщи, че 86% от тежко болните пациенти с Ковид-19, настанени в болниците в провинцията, не са ваксинирани. Местните здравни власти проучват дали е възможно да се води отделна статистика за заболеваемостта сред неимунизираните.

Според наличните информации заболеваемостта сред ваксинираните е значително по-ниска. Говорител на здравното министерство на Северен Рейн-Вестфалия обяви, че вече можем да говорим за пандемия сред неваксинираните.

През юли и август броят на заразените с коронавирус в Университетската клиника в Есен, която е сред най-големите в Германия центрове за лечение на Ковид-19, е нараснал значително. Три четвърти от общо 142-ма пациенти през този период не са били ваксинирани, а половината от тях са на възраст под 50 години. Освен 75-те процента от въпросните 142-ма души, хоспитализирани през юли и август, които не са били ваксинирани, 11 процента са ваксинирани със само една доза, а 13 на сто са били напълно ваксинирани.

Директорът на есенската университетска клиника казва още, че растящият брой на приеманите в болница Ковид пациенти ще се отрази негативно на обслужването на всички останали пациенти.

Места в болниците все още има

На обратното мнение е председателят на германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш. Също пред ДПА той припомня, че в сегашната четвърта вълна от пандемията все още клиниките далеч не са достигнали предела на възможностите си. А освен това в Рурската област има още много други болници и клиники, освен тази в Есен. Бриш критикува практиката от предишните вълни на пандемията да се отлагат планови операции заради болните от коронавирус. Милиарди евро бяха дадени за празни болнични легла. Въпреки че Германия разполага със значително повече места в интензивните отделения в сравнение, например, с една Франция или Италия, посочва той.

Също и в Университетската клиника в Дюселдорф делът на неваксинираните пациенти с коронавирус значително надвишава този на ваксинираните. Броят на новозаразените отново нараства, но като цяло не можем да определим положението в болниците като драматично, посочват по този повод от Сдружението на болничните заведения в Северен Рейн-Вестфалия.

Защо имунизационната кампания в България се проваля?

Междувременно в Европа беше достигната целта 70% от населението да бъде ваксинирано срещу коронавируса. В отделните страни обаче има големи различия: докато Малта и Белгия са водещи със съответно над 70% и 80% от населението напълно ваксинирани срещу Ковид-19, България, където едва всеки пети си е поставил ваксина, е на опашката по този показател. Може ли да се направи нещо за стимулиране на кампанията в страни като България и Румъния? Дойче Веле зададе този въпрос на еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду. Това е нейният отговор:

„Лично посетих България. Бях също и в Румъния. Трябва да проявим разбиране за предизвикателствата, пред които са изправени отделните страни членки. Те срещат различни трудности. Работя в тясно сътрудничество с тамошните здравни министри и ще подкрепим техните усилия за повишаване на дела на ваксинираните“, казва тя.

Запитана какъв е конкретният проблем в България, еврокомисарката казва:

„В нито една страна членка нямаме само един проблем или една трудност. Има различни видове групи от хора, настроени скептично спрямо ваксините, както и забавяне на темповете на ваксиниране – отново по различни причини. Именно поради това не можем да третираме еднакво отделните страни“, обаясни Стела Кириакиду.

Тя информира, че заедно с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ECDC са разработили стратегия за повишаване на процента на имунизираните.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук