Стойчо Кацаров

„Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Най-важното според него е, че мерките са били приети от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

„Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, смята здравният министър.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

„Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази критична ситуация. На този етап не се налага да има допълнителни условия и мерки. Направихме възможното – най-доброто в тази ситуация. Това бяха възможните мерки във възможно най-подходящия момент. Старахме се да се правим с епидемичната вълна и да не затворим. Смъртността действително е висока. Сравнявайки с предишните вълни, тази е най-продължителна и тежка, но броят на починалите е съизмерим с предишните. Леталитетът в момента е 3.5, а при предишните е бил 4.2 – 4.3. Беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората. Аз забраних износа на някои лекарства и се запасихме, за да имаме за вълната, бяха създадени и COVID зоните. Смъртността следва с около 10 – 15 дни кривата на заразяването. Кривата на заразяването върви надолу и след 10-тина дни и кривата на смъртността ще тръгне надолу“, каза още Кацаров.

По думите му доц. Кунчев е в болнични от два месеца и не е бил в конфликт с него. „Слава богу се справихме и без него. Той не е бил на работа по това време. Искам да изкажа благодарност на проф. Мира Кожухарова, благодарение на нея се справихме толкова добре“, заяви той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук