Starship SN8 на SpaceX по време на тестов полет в Южен Тексас, Бока Чика, САЩ
Starship SN8 на SpaceX по време на тестов полет в Южен Тексас, Бока Чика, САЩ

Пробен орбитален полет на прототипа на Starship на американската компания SpaceX може да се осъществи още през януари 2022 г. Това съобщи основателят на компанията Илон Мъск.

„Надяваме се да извършим първия орбитален полет през февруари. Този месец ще завършим със стартовата площадка и стартовата кула. През декември ще проведем няколко теста, и се надявам да изстреляме ракетата през януари“, каза Мъск по време на речта си пред Националните академии на инженерните и медицинските науки (NASEM).

Предприемачът отбеляза, че първото подобно изстрелване е „свързано с голям риск“, така че няма сигурност, че всичко ще върви добре, но по един или друг начин SpaceX „ще може да постигне значителен напредък“ по отношение на развитието на системите на превозното средство.

Главният изпълнителен директор на „Tesla“ и „SpaceX“ Илон Мъск възнамерява оттук нататък да харчи парите си само за полет на човека до Марс и съхраняване на силата на разума.

„Планът ми е да използвам парите си, за да отведа човечеството на Марс и да работя за съхраняване на силата на разума“, написа той на страницата си в Twitter.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полети до Марс и ще събира 100 души. Прототипите на космическия кораб вече няколко пъти са правили изпитателни полети с връщане на Земята, но досега са били унищожавани в земната атмосфера. От всички полетни тестове на Starship само последният, който се проведе през май, премина без унищожаване на устройството по една или друга причина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!