членове ВСС оставки прокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прави втори опит да попълни 10-членната квота на България в Европейската прокуратура.

Днес и утре съдебните кадровици изслушват прокурорите, които искат да работят в екипа на Лаура Кьовеши, а кои ще са шестте български номинации ще стане ясно в петък.

Повторението на процедурата беше активирано от спешно посещение у нас на Европейския главен прокурор. А то беше провокирано от непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори.

При първото изслушване от десетте избрани магистрати, екипът на Лаура Кьовеши одобри само четирима. След като дълго нямаше реакция от Прокурорската колегия последва и визитата ѝ през юни в София, за да каже на съдебните кадровици, че България е поела ангажимент да излъчи десет европейски делегирани прокурори и това не подлежи на предоговаряне.

20 са последно кандидатите за шестте вакантни места

Изслушването през първия ден премина по-скоро вяло, а главният прокурор Иван Гешев по-често се изключваше от заседанието на Прокурорската колегия.

Както и при първата процедура, извън въпросите – защо се кандидатира, какво знае за Европейската прокуратура и каква подготовка има, за да е част от нея, отиде само следователят Бойко Атанасов.

Един от малцината критици отвътре на главния прокурор коментира в отстъствието на Иван Гешев:

„Главният прокурор има инструментариум прокуратурата да е ефективна, но в момента не виждам политическа воля нито от ВСС, нито от който и да било друг. Очевидно това е целта. В българската прокуратура не може да се финализират подобни род разследвания за огромен финансов интерес с успешен край. Поради това кандидатствам в тази прокуратура, защото виждам, че тя ще може да работи независимо“, мотивира участието си в процедурата Бойко Атанасов.

Припомняме, че по време на предишното си изслушване Атанасов разказа, че е бил подлаган на натиск заради работата си, а сега отново спомена, че през 2008 г. е преместен в Дулово.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!