коронавирус, covid-19

Общият брой на заболелите с коронавирус от началото на пандемията в света е 245 287 597 души. 4 978 828 души са починали, а 22 384 048 са се излекували.

За първи път в Русия за денонощие починаха над 1100 болни от COVID-19

През изминалото денонощие в Русия са починали 1106 души, заразени с коронавирус, според оперативния щаб за борба с инфекцията. Това е рекордно число за цялото време на пандемията.

Повечето от загиналите са в Москва – 86. 72 души в Санкт Петербург и 40 – в Краснодарския край. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, надхвърля 1000 за осми пореден ден.  Общият брой на смъртните случаи в страната, според властите, е достигнал 232 775.

Росстат, който отчита повече случаи на инфекция, по-рано заяви, че по време на пандемията са починали повече от 400 хиляди руснаци, заразени с коронавирус.

В същото време дневният ръст на регистрираните инфекции намалява – 36 446 нови случая срещу 37 930 предния ден (това е нов максимум от началото на пандемията) и 35 660 в неделя.

Според Роспотребнадзор, Москва, Московска област и Санкт Петербург представляват 35,7% от всички случаи на коронавирус в страната.

Първият регион, който обяви въвеждането на полицейски час и спирането на обществения транспорт, е Хакасия.

Продължава да расте броят на новите случаи от COVID-19 в Гърция

Във вторник броят на новите случаи на COVID-19 в Гърция продължи да расте, като достигна 4165 души.

Броят на смъртните случаи от коронавирус във вторник е нараснал до 15 707, с 25 нови смъртни случая. Броят на пациентите на апаратно дишане се е увеличил на 380 от 354 предишния ден. От тези 380 души 61% са мъже, а 80% имат основно заболяване и/или са на възраст над 70 години. Малко над 86% от тях не са ваксинирани.

Приетите пациенти с COVID-19 в болниците в страната също са се увеличили с 19% от понеделник до 261. Средната възраст на пациентите с COVID е 39 години, а средната възраст на починалите е 78 години.

В географски план новините са особено тревожни за северния пристанищен град Солун, в който във вторник са регистрирани 591 нови случая на коронавирус, но също така и за Лариса в Централна Гърция с 349 случая и региона Магнисия на изток с 221 случая. Общият брой на случаите в Атика е 691.

Белгия затяга анти-ковид мерките

Белгийското правителство затегна мерките за борба с разпространението на коронавируса и в цялата страна се въвеждат QR кодове за достъп до ресторанти, развлекателни и спортни съоръжения. Това съобщи белгийският премиер Александър Де Кроо на пресконференция след извънредно заседание на Федералния координационен комитет за борба с коронавируса.

„Изпитваме рязко увеличение на броя на заразените. През изминалата седмица броят им се увеличи със 70%. Среднодневният брой регистрирани нови случаи е 5300 души. Ако не бяха ваксинациите, положението в нашите болници щеше да бъде катастрофално на федерално ниво“, каза премиерът.

По официални данни в Белгия 74% от гражданите на възраст над 18 години в момента са ваксинирани с две дози, а ваксинацията на деца от 12 до 18 години вече е започнала.

Де Кроо подчерта, че ваксинацията остава „много ефективен начин за борба с пандемията – намалява хоспитализациите със 70% и смъртните случаи с 90%.“ През изминалата седмица в Белгия средният дневен брой хоспитализации на пациенти с COVID-19 се е увеличил с 56% до 115, а броят на смъртните случаи се е увеличил с 13% до 13 на ден.

Основната нова мярка за борба с пандемията беше разпространението на QR кодове в цялата страна, които преди това бяха въведени само във федерален регион Брюксел. От 1 ноември електронните ковид карти ще се използват и в южната френско-говоряща Валония и северната област Фландрия.

В Тунис само с отрицателен PCR тест

Тунизийските власти актуализират режима на влизане в страната, както и мерките срещу разпространението на COVID-19.

От 27 октомври, всички пътници, независимо дали са ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест с QR код, направен не по-рано от 72 часа към момента на регистрация. Ако не бъде представен отрицателен резултат от PCR тест, на пътника ще бъде отказана регистрация. Сертификатът за отрицателния резултат трябва да бъде предоставен на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис, съобщи външно министерство, позовавайки се на посолството ни в страната.

Пътуващите, които нямат поставена пълна ваксина, включително туристите от организирани пътувания, подлежат на задължителна 7-дневна карантина в определени от властите хотели. Разходите са за сметка на пътниците, които трябва да представят ваучер. В последните 24 часа на периода трябва да бъде направен PCR тест, като при негативен резултат карантината се прекратява.

Освен това е и задължително попълването на исканата информация в приложението https://app.e7mi.tn, отпечатване и подписване на генерираните от приложението два документа – здравен формуляр и декларация, които се представят за проверка от авиокомпаниите преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигане на летищата в Тунис.

При нужда от съдействие българските граждани в Тунизийската република могат да се обръщат към посолството ни в Тунис.

В САЩ се готвят да ваксинират деца над 5 години

Правителствена комисия на САЩ гласува „За” ваксината на Pfizer/BioNTech да се поставя на деца на възраст от 5 до 11 години. Експертите от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) подкрепиха този ход във вторник, проправяйки пътя за спешно разрешение в рамките на няколко седмици.

През септември компанията заяви, че данните от изпитанията й показват, че ваксината е безопасна за деца в тази възрастова група. В САЩ вече поставят ваксината на деца на 12 и повече години. Това последно решение засяга около 28 милиона деца в САЩ.

Сега решението чака допълнително одобрение от FDA и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Очаква се те да направят това на 2 ноември, което означава, че ваксинациите могат да започнат още на следващия ден.

Данните от изпитанията на компанията, предоставени на регулаторите през септември показват, че ваксините са предизвикали „стабилен“ имунен отговор на антитела в тази възрастова група.

На децата от 5 пет до 11 години ще се поставя една трета от дозата, прилагана на възрастни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук