Работник дезинфекцира гара в Москва
Работник дезинфекцира гара в Москва

Русия се превърна в най-засегнатата страна в Европа от коронавирус. За да ограничи заразяването руският президент Владимир Путин нареди едноседмична платена почивка в цялата страна, възобнови стари мерки за справяне с пандемията и призова руснаците да проявят „отговорност“ и да се ваксинират.

Президентът на Русия Владимир Путин одобри правителствен план за обявяване на неработна седмица в цялата страна от 30 октомври, тъй като в Русия бяха регистрирани рекордните 1028 смъртни случая от коронавирус за ден. Новата неработна седмица ще съвпадне с националните училищни ваканции.

В няколко региона отново бяха въведени QR кодове за достъп до обществени места. От 25 октомври до 25 февруари московчани на възраст над 60 години, които не са били ваксинирани срещу COVID-19 и хора, страдащи от хронични заболявания, трябва отново да спазват домашен режим. В същото време разходките не са ограничени, транспортните карти няма да бъдат блокирани. По този начин забраната за напускане на къщата има по-скоро препоръчителен характер. От друга страна, работещите пенсионери ще имат право на отпуск по болест.

За същия период работодателите, както беше в началото на пандемията, са длъжни да прехвърлят поне 30% от служителите в отдалечен режим на работа. Изискването за преминаване към работа от разстояние не важи за ваксинирани и преболедували коронавируса работници, както и за лекари, служители на предприятия от отбранителната промишленост и др.

Изискванията за задължителна ваксинация на работниците в сектора на услугите се увеличават от 60% на 80%.

Над 400 000 са починалите от коронавирус в Русия от началото на пандемията

Припомняме, че в сряда в Русия бяха регистрирани над 34 000 нови случая на вируса и общо 226 353 смъртни случая. Това е най-високият брой смъртни случаи на европейския континент. Случаите на вируса се увеличиха на фона на спрялата кампания за ваксинация, като само 35% от населението е напълно ваксинирано, въпреки че местно произведеният препарат „Спутник V“ е широко достъпен.

Независими социологически проучвания обаче показват, че повече от половината руснаци не планират да се ваксинират. Отношението на руснаците към ваксините е много сходно с това на българина. Данните показват, че по процент починали и процент ваксинирани ние се доближаваме повече до Русия, отколкото до европейските страни, които имаха мащабни и успешни ваксинационни кампании.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук