протест коронавирус

Масово недоволство се разрази в различни браншове след новата заповед на Здравното министерство за въвеждане на зелени сертификати. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията.

Вчера масови протести срещу Covid сертификатите се проведоха не само в София, а в цялата страна. Според протестиращите зеленият сертификат ограничава правата им, а по думите им въвеждането му било „медицински фашизъм и геноцид“.

В началото на пандемията от коронавирус в България, както и по целия свят, бяха наложени още по-строги от сегашните мерки. В продължение на два месеца – от март до май 2020г., страната беше в пълен локдаун, с КПП-та в градовете и вечерен час в някои региони. Бизнесът буквално не работеше, а хората бяха принудени да не излизат от домовете си.

Сегашните мерки не са дори и наполовина толкова строги, колкото миналогодишните, но тогава протести нямаше. Чуваше се характерното за българина мрънкане, но не и протести с яростта и мащаба на сегашните.

Интересно е да се обърне внимание на политическата ситуация в страната тогава и сега. Тогава – имахме редовно правителство и поне година до легитимната му смяна. Сега, месец преди третите за тази година избори, по време на активна предизборна кампания, се организират протести с ясното съзнание, че едно служебно правителство нито може, нито има какво да направи с времето, което му остава.

Припомняме, че България е една от последните страни в Европа, която въвежда подобен тип мерки. Зелен сертификат въведоха много от държавите още в началото на лятото. Мерките и ограниченията в Европа, САЩ и дори Турция бяха много по-строги.

Къде е рационализмът и кой има интерес от протестите срещу медицинските мерки? Политическа провокация ли е да се внуши, че има хаос?

Разбира се, че е провокация. И от нея имат интерес единствено политиците от статуквото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!