Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от избирателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември. Това съобщиха от ЦИК по време на днешния си брифинг. 

„Заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров не променя нищо. Няма да се представя никакъв сертификат за изборния процес“, уточни Матева.

По отношение на членовете на ЦИК, Матева посочи:

„Доколкото по-голямата част от тях бяха ваксинирани по план още през април, преценихме, че не трябва да се предприемат допълнителни мерки. Ваксинирането е личен избор“.

В чужбина ще се спазват COVID мерките, които са наложени в съответната държава.

ЦИК реши, че разписките от машинното гласуване ще бъдат с различна дължина. За изборите за президент и вицепрезидент дължината ще бъде тази, която е традиционна, а за изборите за народни представители ще бъде два пъти по-дълга.

Двете разписки да се пускат в една непрозрачна кутия, за да се улесни изборният процес. Все още няма решение за контролно преброяване на разписките за тези избори.

„Във вторник сключихме договор със Сиела за доставка на останалите 1600 машини, които трябва да пристигнат до 31 октомври“, каза още тя.

Подписан е договор и предстои отпечатване на хартиените бюлетини, които ще бъдат и за двата избора по 7 389 600. Приключило е и подаването на заявления за гласуване извън страната.

„280 машини ще бъдат доставени в ЦИК с демоверсия за гласуване. Имаме регистрирани 6 наблюдателни организации за тези избори, предполагам и други ще се регистрират, имаме и 2 международни наблюдателни организации“, съобщи още тя.

Матева съобщи за сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати в изборите за изборите за президент и вицепрезидент на България.

„ЦИК смята за  недопустимо разпространяването на послание под каквито и да е форми с антисемитска и ксенофобска насоченост, насаждащи етническа омраза, дискриминация и разделение в обществото в хода на предизборната кампания“, заяви тя.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!