В Деня на юриста и Конституцията адвокати излязоха на национален протест за правова държава. В София адвокати и юристи протестираха пред Съдебната палата. Протестът се организира от „Фейсбук“ общността на българските адвокати.

„По случай 140 години от Търновската конституция или Деня на юриста правим този символичен протест пред Съдебната палата, пред всички съдебни палати, във всички окръжни градове има подобно събитие“, каза адвокат Петромир Кънчев.

Той обясни, че единият адресат е Висшият адвокатски съвет.

„По отношение на неговата пасивност спрямо Закона за мерките за изпиране на пари, по които не бяха предприети нито една от обещаните мерки за отмяна на текстовете, които касаят адвокатите и гарантиране на адвокатската тайна между клиента и адвоката“ – заяви Кънчев и добави, че са били поети ангажименти, които вече два месеца очевидно не се спазват.

Той припомни, че две години Законът за адвокатурата не влиза за обсъждане, това също е неприемливо отношение за гилдията.

Общността на българските адвокати също така не приема избора на министъра на правосъдието, защото от него зависи пряко работата на адвокатурата.

„Ние констатираме, че адвокатските права са все повече ограничавани, все повече нарушавани, от там правото на защита на всички български граждани и в държавата се настанява бавно, но трайно една обстановка на полуавторитарно управление, в което адвокатите се възприемат като една гарнитура в съдебните зали, допълваща прокуратурата по наказателните дела, или състезаваща се сама със себе си в ролята някой път на служебни защитници и особени представители“, каза адвокат Велислав Величков.

Той посочи, че са отправили искания, едно от които е Висшият адвокатски съвет в срок до 10 май да докладва за приетия законопроект за промени в закона за мерките срещу изпиране на пари и правилника за неговото приложение, така че да бъдат гарантирани адвокатските права и адвокатската тайна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук