Преговорите с майките на деца с увреждания ще продължат следващия вторник, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешната среща с протестиращите жени. Той добави, че когато отново се срещне с майките в Министерския съвет, ще се начертаят конкретни мерки. Мая Стоицева от „Системата ни убива“ заяви, че е впечатлена от времето, което Борисов им е отделил, но въпреки това палатките и протестите остават, докато не видят исканията си залегнали в документ.

Информационната система за хората с увреждания, за която държавата даде 2 500 000 лева, не работи, каза премиерът Бойко Борисов след продължилата пет часа среща с майките, които близо 2 месеца протестират зад парламента. На срещата имаше и участници от национално представените организации на хората с увреждания

Борисов подчерта, че ще бъде проверено на какво се дължи това. Премиерът отбелязва, че 88 000 души се нуждаят от чужда помощ, а над 700 000 лица се нуждаят от финансова помощ и подчерта, че ще бъде проверено дали това е реалният брой на нуждаещите се от подкрепа. Въпреки продължилата с часове среща протестиращите и властта не успяха да сближат позициите си по всички искания. Борисов обеща догодина да се дадат 150 млн. лв. повече за информационната система за хора с увреждания.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно – тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения. За мен тази среща е съществен напредък, защото заедно с всички тези хора седнахме на една маса“, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че за създаването на дневни центрове ще са необходими и допълнителни средства за персонал, които тепърва ще трябва да се мисли откъде да се вземат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук