Протестиращите майки на деца с увреждания временно премахнаха палатките, които снощи бяха разположени срещу сградата на Министерския съвет в знак на протест срещу неизпълнените обещания на властта. В сряда вечерта протестиращите майки блокираха движението по бул.“Княз Ал. Дондуков“.

Майките обявиха, че ще продължат с протестите до приемането на новите закони за хората с увреждания от Народното събрание. Сега те се преместиха на тротоара пред Министерски съвет, заявявайки, че ще чакат министър-председателя Бойко Борисов да дойде на работа.

Въпреки че премахнаха палатките, които останаха на централния столичен булевард цяла нощ, майките обещаха, че ще продължат с протестите.

Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Припомняме, че управляващите от ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов обещаха преди месеци, че законопроектите за хората с увреждания ще внесени за разглеждане в Народното събрание до 1 октомври, но това не се случи.

Майките казаха, че ще стоят на протест, докато се приеме и последният текст. Новото обещание на правителството предвижда това да се случи до средата на декември. Предстои да видим дали то ще бъде изпълнено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!