Медицинските сестри на протест
Медицинските сестри опънаха палатков лагер пред МЗ

Медицински сестри разпънаха палатки пред здравното министерство в знак на протест срещу перманентните злоупотреби в здравната система. Протъстът им е успоредн с този срещу властта и главния прокуро Гешев, който тече вече 40-и ден.

“Направихме палатков лагер точно днес, защото злоупотребите в здравеопазването продължават, защото отношението към нас е безобразно, защото много от колегите, които работят в интензивните звена не са почивали повече от година, защото бяха спрени отпуските заради пандемията, защото на други бяха дадени принудително да си ползват платените отпуски, защото много от работодателите не изплащат извънреден труд, защото много от звената работят без медицински сестри – има звена с по 3 сестри, които въртят график, които изработват вече стотици часове извънреден труд. Затова, защото продължава натискът върху членовете на нашия синдикат, вече имаме две спечелени дела – едно заведено в КЗД, очакват се още такива в Комисия за защита от дискриминация. Заради това сега сме тук, това е протест за права, не само за пари”, каза Мая Илиева, председател на синдиката на българските медицински специалисти.

Тя посочи, че протестът ще бъде безсрочен.

Костадин Ангелов

При протестиращите слезе и новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че исканията на медицинските сестри, които са пред министерството, са от доста време.

„Голяма част от тях са коректни, голяма част от тях могат да бъдат решени не с много усилие и не с много средства. Да, възможно е, единият проблем е възнаграждението, от 1 август решението е взето, другият проблем е заплащането на първа линия, осигурен е финансовият ресурс до края на годината на всички служители, които са на първа линия. Това са най-наболелите проблеми”, посочи министърът.

По-рано в Русе той изрази съмнения, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук