Румен Радев във Варна
На снимката: президентът Румен Радев във Варна

Президентът Румен Радев призова да не се отстъпва от исканията за оставка на кабинета въпреки опита на премиера Борисов да отклонява вниманиет с новите си предложения. Държавният глава направи това изявление от варна, къдато се срещна с протестиращи срещу правителството. Министър-председателят вече е „абсолютно невнятен“ и цели подмяна на дневния ред, заяви той.

„Изобщо не трябва да се коментират предложенията на министър-председателя. Призовавам всички, които милеят за бъдещото на Българя, да не попадат в капана на Борисов“ – каза президантът.

При пристигането на Радев във Варна се стигна до лек сблъсък между привърженици на управляващите и протестиращите срещу управлението. Намеси се полицията и раздели хората. Излезе и кметът на града Иван Портних.

Румен Радев във Варна

„Вие отстоявате държавността в България – обърна се президентът към протестиращите варненци – Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване.“

Според държавния глава целта на внесената от ГЕРБ днес проектоконституция е да не говорим за шкафчета, за корупцията, за беззаконие, за административен рекет.

Румен Радев във Варна

„Това е целта на Борисов. Такава тежка криза на доверие не се лекува с Велико Народно събрание. Изходът не е Велико Народно събрание, а оставка“, категоричен бе Радев.

Той подчерта, че парламентът е изчерпан от легитимност и доверие. По думите на президента ставащото е подмяна на дневния ред, който е един – незабавна и безусловна оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!