В 23-ия ден на антиправителствени протести Орлов мост и бул. Цар Освободител остават блокирани. И тази вечер протестиращите се събраха в Триъгълника на властта за начало на поредното шествие с искане за оставки.

Мотото днес бе „11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна“.

Исканията са оставките на правителството, главния прокурор и генералния директор на БНТ и провеждане на предсрочни избори.

Традиционно протестиращите поеха на шествие по столичните улици, което стигна до Орлов мост. Множеството скандираше отново „Оставка“. Хората са категорични, че ще протестират докато постигнат исканията си.

 

По-рано организаторите на протеста от т.нар „Отровно трио”- Хаджигенов, Минеков и Бабикян казаха пред журналисти, че са получили  предложение срещу заплащане да спре протестът и блокадите, както и че от Столичната община и СДВР са се опитали да преговарят с тях, но те не са приели. Те отказаха да посочат от кого идва предложението, както и за каква сума става въпрос.

Попитани откъде идват средствата за тентите и озвучаването по време на протестите, те обясниха, че всичко това получават като дарение, както и от бащата на пострадалия студент от Хага Евгени Марчев, който храни протестиращите.

Днес от „Отровното трио“ свикаха импровизирана пресконференция за медиите във връзка със сделката за „Виваком“. По думите им Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото е вдигнала запора върху акциите на телекома тихомълком.

 

Ключовото кръстовище на Орлов мост остава блокирано трети ден. Демонстрантите отказват да го освободят  въпреки призивите на полицията.

От днес повече блокади

За тази вечер  освен блокадата в „триъгълника на властта“ и на Орлов мост трябваше да има и затваряне на магистрала“Тракия“ до Стара Загора.

Автошествието  тръгна към аутобана, но колоната бе спряна от полицията.

В крайна сметка пътят Стара Загора – Хасково, който води към магистрала „Тракия“, бе блокиран.

Предстоят блокади и на трактористи, които възнамеряват да затворят пътища в Северна България.

Протести се провеждат и в други градове на страната

Във Варна за поредна вечер недоволните от управлението се събраха пред сградата на Общината.

 

В Русе протестиращите се събраха на площад „Свобода“ с искане за оставки и честни избори с електронно гласуване.

В Пловдив недоволните се събраха пред сградата на общината и отново поискаха оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестното шествие в Бургас затвори няколко ключови кръстовища.

В неделя – 2 август, ще се проведат протести на българи, които живеят в чужбина. Предвидено е протести да има в 15 града в различни държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!