протести
Нови протести в София и страната

В седмия ден на антиправителствен протест недоволните от управлението се събраха на мощен митинг в центъра на София. Протестиращите, които тази вечер изнесоха още по-големи озвучителни колони, настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протести имаше и в други градове на страната.

Непреклонни искания за оставки

„Оставка, съд, затвор. Вие сте позор!“ се чете на собственоръчно написани плакати на протестиращите в „Триъгълника на властта“. Други лозунги от протеста гласят:„България не ви е Фермата на Оруел”, „Не подкрепям Нинова, нито Божков”, „Не посягайте на полицаи, не са тук по тяхно желание”, „Маската не ни е на очите. Ясно виждаме, че ви идва краят!”.

Организаторите и полицията призовават за мирен протест и недопускане на провокатори, които да опорочат протеста. Новото тази вечер е, че сред протестиращите има хора с отличителни ленти на ръцете, които ще играят ролята на стюарди и ще следят за провокации, а ако забележат такива, ще сигнализират незабавно органите на реда.

Минути преди 20 часа недоволните отново се оправиха на шествие към сградата на Народното събрание.

Протестиращите бяха пред Президентството, когато научиха новината, че премиерът Борисов е поискал оставките на финансовия министър Горанов, вътрешния министър Маринов и икономическия Караниколов. Всички ръкопляскаха на остваките, но продължиха да скандират с искания и за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

И днешният протест не мина без ексцесии. След 21.30 часа бяха хвърлени димки на протеста в зоната пред входа на президентската администрация. Вероятните извършители са младежи от футболна агитка. Запалени бяха и факли, а имаше и младежи, които правеха нацистки поздрави.

Като цяло демонстрациите протичат мирно. Полицейското присъствие навсякъде е засилено.

Протести в страната

Освен в столицата, както и в предишните дни, протести има и в 18 големи града на България. Навсякъде хората настояват за оставките на премиера Бойко Борисов, на целия кабинет и на главния прокурор Иван Гешев.

Русе
Протестът започна отново пред Съдебната палата и продължи с шествие по площад „Свобода“ и централната улица с плакати и призиви за оставката на правителството и главния прокурор, като завърши със скандирания „Всеки ден ще е така – до победата!“.

Бургас

Бургазлии излязоха на протест с искане за оставките на правителството и главния прокурор. Недоволните символично си раздаваха хартиени банкноти и черпиха с фурми. Проявата протече без нарушения на обществения ред, а хората се заканиха, че ще протестират всеки ден, докато не бъдат чути.

Благоевград

Благоевградчани и тази вечер протестират с искане оставката на правителството и на главния прокурор. По начало протестните митинги в областния град клонят към едно твърдо ядро от 200-на души, в тях участват и много млади хора. Протестиращите скандираха „оставка“, мафия“ и други. Според организатора Стоян Кьосев идеята на протеста е да се събуди Благоевград и изгради гражданско общество, което да бъде коректив на местната и централна власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!