За изминалото денонощие правоохранителните органи в Хонг Конг са задържали 287 участници в улични безредици, между които 187 студенти, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на полицията.

Арестувани са 206 мъже и 81 жени на възраст от 12 до 82 години.

Хонг Конг

Те са обвинени за участие в незаконно събиране, притежание на оръжие и нанасяне щети на собствеността.

От полицията изразяват загриженост, че в „метежните действия са въвлечени все по-млади хора”. Над 60 % от задържаните са студенти.

Говорителят на полицията изрази безпокойството си от действието на радикално настроените граждани, които са хвърляли обемисти предмети върху релсите на влаковете, разпилели са по пътното платно шипове за пробиване на гуми.

Хонг Конг

Протестиращите с маските не само са парализирали транспорта, но са създали хаос на територията на няколко университета едновременно.

Около Хонгконгския университет протестиращите са хвърляли столове на пътя от пешеходния мост, като са ударили преминаващ мотоциклетист.

В Китайския университет на Хонг Конг протестиращите студенти, въоръжени с лъкове и стрели, са хвърляли по полицаите камъни и бутилки със запалителна течност. Безредици е имало и в Политехническия университет.

Хонг Конг

Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне група радикали, барикадирали няколко улици в центъра на града.

В началото на лятото в Хонг Конг избухнаха масови протести заради решението на властите да приемат закон за екстрадицията, който позволява нарушителите да бъдат предавани на континенталната част на Китай.

Въпреки оттеглянето на законопроекта, младежите – привърженици на опозицията заявиха готовност да продължат с безредиците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!