През последните седмици в цяла Европа тече процес по облекчаване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, като в редица държави от тази седмица заведения и бизнеси отварят врати.

В Англия в сряда (13 май) министрите започнаха постепенно облекчаване на ограниченията, като хората, които не могат да работят от вкъщи, са били окуражени да се върнат на работните си места.

Британската железопътна мрежа също започна да действа на по-високи обороти поради опасения, че все повече хора ще започнат да използват влакове, което може да доведе до струпване на гарите и във влаковете.

В понеделник (18 май) в Италия баровете отвориха врати, като част от облекчаването на противоепидемичните мерки в страната. След 10-седмичното блокиране магазините, фризьорските салони и ресторантите също отвориха врати.

В Гърция археологическите обекти, включително Акрополът, също отвориха за посетители в понеделник (18 май) след двумесечно блокиране поради мерките, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса.

В понеделник в страната врати отвориха и търговските центрове, и гимназиите. Гърция се надява да има възможност да посреща чуждестранни туристи в страната през юли.

В Белгия днес, седмица след отварянето на всички магазини в страната, учениците от началните и средните училища се връщат в класните стаи. Това ще се случва при редуциран брой на присъстващите и единствено по избор. Музеите и зоологическите градини могат да отворят отново с онлайн резервации, за да се предотврати струпването там , а до 20 души ще могат да играят спорт заедно.

От днес ресторантите и кафенетата на крайбрежната алея на Валенсия също откриха терасите си за посетители, след като в петък (15 май) испанското министерство на здравеопазването обяви, че регионът на Валенсия ще премине в понеделник към фаза 1 от четирифазния план за деескалация за излизане от един от най-тежките периоди на блокиране на икономиката и живота в Европа.

Досега регистрираните случаи на коронавирус в света  надхвърлят 4 милиона и 800 хиляди, а смътните случаи 300 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!