Съединените щати активираха процеса по излизане от Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне, съобщи Държавният департамент.

Делегацията на САЩ в ООН е предала съответното уведомление на генералния секретар Антониу Гутериш.

Външното министерство на САЩ подчертава, че страната „подкрепя балансирания подход” в борбата с глобалното затопляне, което предвижда съкращаване на вредните емисии и едновременно с това насърчаване на икономическия ръст и гарантиране на енергийната сигурност.

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, защото условията по него били неизгодни за американската икономика.

Сега страната има готовност да стане отново част от договора, но при специални условия.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик снощи потвърди, че е получено уведомително писмо от Вашингтон.

Той уточни, че според член 28 от споразумението участник в него може да го напусне във всеки момент три години след влизането в сила на споразумението по отношение на този участник. Дюжарик подчерта, че за САЩ документът е влязъл в сила на 4 ноември 2016, което значи, че страната може да се оттегли през 2019.

Парижкото споразумение беше одобрено на 12 декември 2015 на 21-вата конференция в Париж на Рамковата конвенция за климатичните промени.

195-те участници във форума се съгласиха да не допускат повишаване на средната температура на планетата година с повече от 2 градуса до 2100 в сравнение с доиндустриалната епоха.

Парижкото споразумение трябва да замени Протокола от Киото, чието действие изтича през 2020.

Към днешна споразумението е ратифицирано от 158 държави, включително от Китай.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук