Урсула фон дер Лайен

Миналата седмица една от най-споделяните публикации във „Фейсбук“ беше тази, която свърза председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с нацисткия режим в Германия.

В мрежата се споделяше колаж със снимка и текст. Според твърдението прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони.

Проверка обаче показва, че разпространяваната снимка за първи път се е появила през 2022 година в социалните мрежи и е съпроводена с текст на френски, показва проверка на БНР.

Личността на Карл Албрехт Оберг е реална и той има зловещо минало. Той обаче не е дядо на Урсула фон дер Лайен. Нейните дядо и прадядо наистина носят това име – Карл Албрехт.

В действителност Фон дер Лайен е внучка на психолога Карл Албрехт (1902-1965), който е популярен в науката с изследванията си върху мистичното съзнание.

Той разработва нов метод за медитация, основан на автогенния тренинг. Автор е на книгата „Психология на мистичното съзнание“ (1951).

Той няма нищо общо с генерала от СС Карл Албрехт Оберг (1897-1965), който е ръководител на полицията в окупирана Франция от май 1942 г. до ноември 1944 г.

Отговорен е за депортирането на над 40 000 френски евреи по време на Втората световна война, известен е като Касапина от Париж.

Освен, че има съвпадение в имената и дори визуално сходство, двамата мъже също така са починали в една и съща година, 1965 г., но дядото на Фон дер Лайен е роден в Бремен през 1902 г. и умира на 63-годишна възраст, докато нацисткият генерал е роден 5 г. по-рано в Хамбург.

Карл Оберг умира във Фленсбург, Западна Германия, 3 години след излизането си от затвора, помилван от президента Шарл де Гол.

Прадядото на Фон дер Лайен Карл Албрехт пък е роден 1875 г. в Бремен. Бил е, също като баща си, търговец на памук. Умира на 77-годишна възраст в Чарлстън, Южна Каролина, откъдето е съпругата му Мери Ледсън Робъртсън.

Родословното дърво на Урсула фон дер Лайен е публикувано на сайта Geneastar, където се вижда, че дядото на Урсула се казва Карл Едуард Албрехт, а прадядо ѝ Фридрих Карл Оберг.

Прадядото е бил търговец на памук.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук