Разследващите убийството на учителя по история край Париж, проучват съобщение, качено в Туитър. То е изпратено от вече затворен акаунт и в него е имало снимка на главата на жертвата, съобщават френски медии. Учителят бе убит, защото показал по време на час на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Предстои да се установи дали снимката е била качена от нападателя на учителя или от друго лице. Под нея имало и заплашително послание, адресирано до президента на Франция Еманюел Макрон. В него той е наречен „лидер на неверниците“. Авторът на съобщението освен това уверявал, че иска да си отмъсти на онзи, който е дръзнал да принизи пророка Мохамед.

Жителите на предградието Конфлан-Сент-Онорин все още не могат да се съвземат от шока, след убийството на учителя.

Преди да покаже карикатурата, преподавателят приканил мюсюлманските ученици от класа да излязат от класната стая, защото се опасявал, че някои могат да се почувстват засегнати от онова, което ще видят. На карикатурата се виждал пророка клекнал със звезда изрисувана на задните му части. Към рисунката имало текст „Роди се звезда“.

Случилото се е породило полемика сред родителите на учениците. Имало и родителска среща на засегнати родители на ученици от класа на преподавателя. В срещата участвал самият преподавател и директорът на училището. Срещата протекла добре, нямало крясъци, никой върху никого не се бил нахвърлил, разказват родители, присъствали на нея.

Според една майка на ученик учителят бил допуснал грешка, нещо, което се случвало на всеки. Но един от родителите мюсюлмани постнал видеокоментар в социалните мрежи, който бил споделен  и от парижка джамия.

В него родителят наричал учителя „престъпник“ и допълвал, че той не трябва повече да остава в системата на националното образование и да преподава на децата, а трябвало сам да премине през курс на обучение.

Учителят показал карикатурата на пророка Мохамед по време на час, посветен на темата за свободата на словото.

Френски медии идентифицираха убития преподавател по история Самюел Пати. Нападателят на учителя беше ликвидиран вчера. По-рано тази нощ бе съобщено, че четирима души са били задържани във връзка с престъплението. Те са били от семейното обкръжение на нападателя. Очевидци твърдят, че той е извикал „Аллах акбар“, преди да бъде застрелян от силите на реда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!