Иван Гълъбов е студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В четвъртък беше сред участниците в протеста срещу правителството, организиран от студентите пред Ректората. Вчера беше и част от студентското шествието по време на Петото Велико народно въстание до площад „Независимост”, което беше спряно от полицията.

 

Какво се случи? Защо не бяхте допуснати от полицията на протеста?

Ами, провериха ни, стигна се до транспаранта. Изведнъж дойде началникът на този пропускателен пункт, пред който се събрахме и каза, че това нещо се смята за оръжие. Ние попитахме защо, тъй като голяма част от протестиращите студенти са от Юридическия  факултет, чисто да се запознаем. Той  каза, че според закона тръбата трябва да бъде до 1 метър и 20 сантимeтра. Ние проверихме, но такова нещо нямаше, други от студентите казаха, че ако това има изискване за самата дължина,  то ще бъде в някаква наредба. След като го попитахме, стана ясно, че законът или наредбата позволява на полицаите да преценяват кое би могло да се сметне за оръжие.  Ние тогава си отворихме устата, защото носим 40 метрово въже Отделно всеки ден като сме на протестите виждаме плакати с огромни PVC тръби, които са допускани, хора с бутилки, с какво ли не, които също се водят за оръжие, палатките, които са с метална конструкция, и им казахме „значи това подлежи на Вашата субективна гледна точка” и той каза да, така е.

 

Според Вас това е умишлена провокация?

Ние се провокирахме тъй като за нас не е обосновано това. Твърди се, че е в закона, нямаше го в закон, явно е в нормативна уредба. Така е направено, че полицаите да могат да изразяват своята субективна гледна точка.И затова решихме да върнем транспаранта до Софийския университет, но се оказа, че от трибуната някой е подсказал, че имаме проблеми и изведнъж дойдоха протестиращите, за което много им благодарим. Това за нас беше голяма морална подкрепа, благодарим им.

Вече 100 дни продължават протестите, вчера студентите от Софийския университет обявихте офицално подкрепата си. Защо чак сега?

Въпросът защо чак сега според мен не е уместен тъй като ние сме тук от ден първи. Още от първия ден аз забелязах само млади хора и това ми вдъхна някаква надежда. След това с всичките транспаранти, които бяха имаше някаква мисъл в тях имаше малко изкуство в тях. Това не са хора, които са подкупени. Това са мислещи хора, това са дейни хора. Както казах ние сме от първия ден на протестите. С половината от студентите, които направихме този протест вчера тук съм се запознал. Затваряхме кръстовища. Така или иначе видяхме, че 100 дни нищо не се случва и решихме просто да се отделим и да влезем в протеста като студенти, защото смятаме, че това е тази част от обществото, която както каза един колега от трибуната е двигателят на обществото и тъй като виждаме, че протестите лека полека затихват решихме да вкараме нова свежест в тях и да изразим своето недоволство вече като студенти тъй като явно като граждани никой не ти чува и да видим дали като студенти някой ще ни чуе.

В момента по начина, по който функционира държавата има ли място за младите и образованите хора?

Спрямо тази 30 годишна концепция и начин на управление – не. За мен това трябва да се изкорени изцяло, из основи. Имам предвид от всички възможни етажи, цялата шуробаджанащина, абсолютно всичко, защото аз познавам млади кадри, които са влизали в министерства, само, че там ако не си кукла на конец, бързо излизаш и с нищо не допринасяш.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!