Очаква се тази гoдина цената на пшеницата да достигне до 350 лв. за тон. Поскъпването е резултат от тежките метеорологични условия – силните дъждове и градушки в цялата страна през изминалите месеци. Равносметката в края на тазгодишната жътвена кампания оповести Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

По нейни думи ще бъдат прибрани около 5,5 тона зърно, съобщава БНР. Според Белопитова обаче у нас е имало и по-лоши години.

„Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007 – 2008 г., когато цената на пшеницата стигна до 400 лв. на тон. Когато се движи около 300-320 до 350 лв., не смятам, че е някакъв феномен и някаква аномалия“ каза Белопитова.

Тазгодишната реколта е особено лоша в Източна България, където производителите продават пшеницата като фуражна. Това според тях е загуба, тъй като цената на хлебното зърно е с около 10-15% по-висока.

Цената се движи около 300 – 320 лв. за тон без ДДС. В сравнение с миналата година, увеличението на цената е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци, сочат прогнозите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!