F-35 B
На снимката: изтребител F-35 B

Птица нанесе щети за милиони долари на американски стелт изтребител F-35, след като бойната машина се ударила в нея при излитане от база на ВВС в Япония.

„На 7 май 2019 г. F-35B прекъсна излитането си заради удар с птица във ВВС базата на корпуса на морската пехота Ивакуни „, се казва в изявлението.

Пилотът не е пострадал в инцидента, пише там.

Докладът за оценка на щетите все още не е завършен, но от морската пехота класифицираха инцидента с категория „А“, което означава, че сметката за отстраняване на щетите ще надхвърли 2 милиона долара.

Миналия месец изтребител F-16, действащ в Съединените щати, е бил ударен от ястреб, съобщиха американските военновъздушни сили на уебсайт с военни цели.

Снимки от инцидента от 17 април показаха размазаните останки от птица в шасито на самолета.

Програмата F-35 стартира през 90-те години и струва почти 400 милиарда долара, което я прави най-скъпата оръжейна система, разработена някога от Пентагона. Министерство на отбраната планира да построи около 2600 бойни самолета през следващите десетилетия.

F-35B е вариантът на бойната машина с къс пробег за излитане и кацане, разработен за морската пехота. Всеки самолет струва 115 милиона долара.

През април един F-35A катастрофира край бреговете на Япония, предизвиквайки продължително търсене от японски и американски спасителни екипажи. Някои отломки бяха открити, но тялото на пилота не бе намерено и американският военноморски флот обяви по-рано този месец, че е прекратил търсенето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!