В специално интервю за ДЕБАТИ.БГ специалистът по национална сигурност проф. Николай Радулов обясни защо главният прокурор Сотир Цацаров поиска информация от спецслужбите за политици, свързани с офшорни фирми.

Той бе категоричен, че подобно осветляване трябва да има и имената на собствениците на офшорки от българския политически елит рано или късно ще излязат наяве.

 „През годините са получавали доста информация за офшорни фирми, офшорни сметки и за странно забогатяване на наши политици. Така че такава информация съществува и е въпрос на време тя да се появи в публичното пространство. В край на сметка главният прокурор съвсем резонно иска да получи информация и да я представи на обществеността, на хората. Точно тази сфера, като че ли не беше прозрачна. Това е една от обществените тайни, че има такива сметки, че много хора имат такива сметки, не само офшорни, а просто сметки в чужди банки, които не са декларирани, но не сме стигали никога до конкретика.”, каза пред камерата на ДЕБАТИ.бг проф. Радулов.

По думите му няма нищо лошо да се възползваш от възможностите на офшорни фирми, стига да ги декларираш по законен начин. За съжаление, много политици, както и публични личности у нас, имат такива скрити сметки в чужбина.

Професор Радулов коментира и двете убийства в Костенец, в следствие на което издирваният от няколко дни Стоян Зайков все още не е открит. Експертът сравни случая с миналогодишното шесторно убийство в Нови Искър. По думите му причината органите на реда да не достигат достатъчно бързо до разрешаване на случаите е, че не разполагат с необходимия инструментариум.

По думите му Институтът по криминалистика у нас буквално е фалирал. Ето защо при убийството на журналистката  Виктория Маринова е било необходимо да се наема чужда фирма, която да огледа мястото на престъплението.

Цялото интервю с проф. Никоалй Радулов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!