Ннимката: проф. Николай Радулов

„Политици от БСП се срещат с руски дипломати, това е сигурно. Каква е степента на влияние – това е съвсем друг въпрос“. Това каза експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш депутат от „Има такъв народ и вече независим народен представител в интервю за bTV..

„Друга партия в Народното събрание, която прави срещи с руски дипломати е „Възраждане“, смята Радулов. „Връзките на Борисов с Русия също бяха тесни, тъй че вероятно има и хора от ГЕРБ“, каза той.

България гони 70 руски дипломата, стана ясно във вторник вечерта. Вчера, на закрито заседание на Народното събрание, премиерът в оставка Кирил Петков представи пред депутатите причините представителите на Руската федерация да бъдат експулсирани. След заседанието той заяви, че решението е взето след три доклада на ДАНС и решение на Съвета по сигурност. Какво още каза Петков – четете ТУК.

Експулсирането на руски дипломати предизвика реакция от БСП, които обявиха, че се оттеглят от преговорния процес за съставяне на правителство, докато кандидат за министър-председател в Кирил Петков. Партията на Нинова обаче упорито отказва да посочи кой кандидат би подкрепила. Повече за това ТУК.  

Оттеглянето на БСП от преговорите е да покаже, че връзката с Русия е жива и партията се старае да я поддържа“, смята проф. Радулов. Той уточни, че левицата говори това, което се очаква да говори от нейните избиратели.

Относно нивото на шпионаж на тези 70 души, Радулов коментира, че в случая не става въпрос за класическата представа за шпиони. „Тук говорим за вербовки, оказване на влияние“, каза той.

Той припомни и друг случай: „Преди няколко месеца разкриха шпиони в ДАНС и тези хора дори не бяха арестувани. Няма такова нещо по цял свят“, каза Радулов.

По повод изказванията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че тези 70 души ще бъдат заменени с други, Радулов коментира, че това няма как да се случи. „Ще има пълна реципрочност. Тези хора няма да се върнат. Няма да стане както казва Митрофанова“, допълни той.

Руските председавители предстои да отпътуват от България в неделя.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук