Кирил Петков

„Петков запозна цялата ПГ на БСП с целия процес за взимане на решението за изгонването на руските дипломати – кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирани. Но това не променя позицията ни от вчера“, каза лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова след среща с Кирил Петков по негова покана.

Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер. Петков каза, че днес ще се събере УС на ПП и ще решат този въпрос. Ние не се месим в работата на други партии. Просто неговата кандидатура е неприемлива за премиер. Решението не е гласувано в МС, затова казахме, че е еднолично. Което е факт“, допълни Нинова.

След срещата премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че диалогът остава.

Няма еднолично решение. Влязохме в детайли за всички стъпки, които бяха предприети от всички институции“, каза Петков след разговора.

Той потвърди, че по тази тема се работи още от март и има няколко доклада от различни служби за сигурност.

„Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила по този въпрос от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията“, допълни премиерът.

По думите му не трябва да се измества най-важният фокус за България – икономическото състояние и антикорупционата тема.

„Проблемът е, че цялото внимание на обществеността се фокусира върху тези 70 изгонени руски дипломати и служители и изведнъж темите, които наистина са важни за България отиват на заден план. И сега това, което ни обединява в моментната ситуация на коалицията – че не трябва сега – много изгодно за някои – да говорим трябвало ли е или не да ги изгоним. Важното е какво се случва с цените и плана за възстановяване, какво се случва с антикорупционните закони, г-н Рашков ще влезе ли в КПКОНПИ. Това са важните неща и е много удобно тези въпроси да се изместят. Решението за дипломатите бе въз основа на много сериозен институционален път, който беше извървян. И това до голяма степен даде успокоение и на нашите партньори. Че не е въпрос едва ли не на бързо решение“, добави той.

Премиерът бе категоричен, че информациите, които идват от нашите служби, не могат да се игнорират, за да има политическа стабилност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук