Асена Сербезова

Здравният министър в оставка Асена Сербезова е завела иск срещу прокуратурата, съобщи „Сега“. Искът е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и с него се претендират 70 хил. лв. обезщетение.

Сербезова настоява обезщетението да й бъде присъдено заради наказателно дело, заведено срещу нея в началото на ковид пандемията за всяване на паника. По време на извънредното положение тогава тя бе начело на Българския фармацевтичен съюз.

В свои изяви пред БНР и БНТ Сербезова предупреди за опасността да има дефицит на някои медикаменти. Според прокуратурата обаче това било престъпление и тя бе подведена под наказателна отговорност. Обвинителен акт бе внесен въпреки че думите ѝ бяха потвърдени и от европейски институции.

Делото бе пълен провал за прокуратурата. На първа инстанция Сербезова бе изцяло оправдана. Съдията подчерта, че тя не само не е всявала паника, ами е била полезна за обществото. Държавното обвинение протестира решението, но се отказа да поддържа позицията си пред градския съд в София и то влезе в сила.

След като беше обявена за невинна, Сербезова получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба, внесена в съда във вторник, Сербезова пише, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и притеснения. Обвиненията се отразили и на здравето ѝ. Тя припомня, че прокуратурата е оповестила и на сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.

Припомняме, че всяка година прокуратурата е осъждана по стотици дела по ЗОДОВ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук