Иво Инджев
На снимката: Иво Инджев

Вчерашното съобщение на премира в оставка Кирил Петков, че от България ще бъдат изгонени 70 руски дипломати и служители трябваше да взриви българската публичност с моментални и нестихващи медийни реакции в българската публичност. Вместо това то предизвика на първо време само несъгласие от страна на БСП, което депутатът Божанков сведе тази сутрин от екрана на НТВ до констатация, че партията му не е била уведомена предварително.

Нещо подобно рече и Тошко Йорданов, който определи казаното от Петков като негова “хрумка”. Но за Тошко и изреченото от него, още малко и малко по-долу…

Президентът Радев намекна от Мадрид за загриженост относно “мащаба и последствията” от решението на премиера Петков.

Големият въпрос е къде са нахъсаните гербаджии да изразят възторг от факта, че Петков продължава започнатото от тяхната власт прогонване на руски шпиони, но този път в невиждано и нечувано в българската история голям размер ( това е един от случаите, когато размерът, вкл. на отношението към евроатлантизма, има значение). Май се оказват в ролята на “тулупи”, каквато дефиниция използва техният вожд за спящите до късно свои политически противници. Самият той също е тулуп по тази логика. Никак не бърза да изрази радост от радикалния евроатлантически ход, който му дърпа фалшивото евроатлантическо килимче изпод краката.

А как само бяха завладели телевизионните екрани през последните дни видните сподвижници на дремещия днес в Банкя! Заляха ефира със себе си, а днес никакви ги няма.(Бойко)тираха ранния телевизионен ефир и се задоволиха с изказвания в парламента, които могат да бъдат наречени всякак, но не и да бъдат заподозрени като подкрепа за решението да бъдат прогонени 70 руски шпиони. Най-вероятно чакат върховния ”тулуп” да се събуди от вцепенението пред трудното предизвикателство да громи врага от ПП в позата на защитник на евроатлантизма.

Същото се отнася и до демонстративния либерализъм на ДПС. И той замлъкна. Горките процуденти и водещи на сутрешните блокове сигурно са молели и тях да изпратят някой свой човек да каже няколко похвални евроатлантически думи. Но не. Откликнали са на поканите само “обичайните заподозрени” коментатори от автентичното прозападно пространство ( Петър Карабоев от “Дневник”, Огнян Минчев, Стефан Тафров).

Но да се върна на Тошко, който през март 2014 г. ме нарече “русофоб” и ме провокира в студиото на “Шоуто на Слави” да обяснявам, защо Крим не е руски и защо неговото сравнение между Крим и Косово е абсурдно. Оказва се, че днес той не подставя под съмнение от коя страна на барикадата сме, както се изрази. Но му трябват доказателства, че зад “хрумката” на Кирил Петков стоят доказателства.

Тошко, който е набеден в ИТН за капацитет по всякакви въпроси, се изказа крайно неподготвен с обобщението си, че никога никой не е гонил толкова руски “дипломати”. Според него в посолството на Русия дори нямало 70 души на дипломатическа служба.

Че става дума за руснаци с дипломатически статут, както и за служители на посолството без такъв, е ясно. Общото между тях очевидно е, че са извършвали “нерегламентрирани” действия ( шпионаж, диверсии, воювали са на хибридния фронт срещу България). Колкото за това, че нямало други подобни случаи в миналото другаде, мога да припомня някои факти с обратен знак.

Чехия прогони през март 2021 г. 70 души от руското посолство, за да се изравни неговият състав с командированите от Чехия служители и дипломати в Москва.

САЩ изгониха 60 руснаци от посолството във Вашингтон след разкритията за руския опит да бъде отровено семейство Скрипал във Великобритания. За две годни след тези разкрития от различни държави бяха изгонени 220 шпиони. Броят им към днешна дата се увеличи поне два пъти. Това, че Тошко не знае тези факти, не ги отменя.

Други, подобни на Тошко “корифеи”, се възмущават пред доверчивата телевизионна аудитория, че тук се обсъждало прогонването на посланик Митрофанова. Нито една държава не била прогонила руски посланик, твърдят възмутените. С което поставят Литва в графата” никой”. Защото в началото на април тази година Литва си изтегли посланика от Москва и настоя руският посланик във Вилнюс да напусне също.

Дори и да бъда частично опроверган със (закъснели) адмирации на споменатите по-горе “тулупи”, фактът си е факт: всички си глътнаха езика. Едни, за да изчакат руските инструкции и копейки, други, за да измислят как от един позитив за Кирил Петков, ПП и демократично мислещите хора у нас могат да извъртят и изчоплят някоя ползица за себе си.

Потокът от копейки явно бързо е задействан, все пак. Копейкин отсече днес, че прогонването на (чуждите ) дипломати било…национално предателство. Ако някой още не разбрал коя е неговата националност, сега вече може да прогледне. Стига да иска.

Ще стане още по-интересно, ако след първата крачка Петков направи и втора, като нареди да се разсекретят поне онези доказателства за руската шпионска дейност, които не застрашават българските служби с изясняване на методите им за изобличаването на руския шпионаж. Дори и да не се осмели на това, заявката му за истинско проатлантическо обединение в България около самоотбраната срещу (не)видимото руско настъпление срещу европейска България е най-добрият ход, който е предприемал досега.

( Авторът споделя отговорността за това твърдение чрез десетките си изказани в тази посока пожелателни мисли в близкото и не толкова близкото минало).

Текстът е публикуван в личния блок на автора, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук