Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Руският президент заяви, че Москва не е обезпокоена от евентуалното присъединяване на Хелзинки и Стокхолм към алианса и в същото време предупреди за огледален отговор на разполагането на бази на НАТО във Финландия и Швеция.

Русия не е обезпокоена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, но ще отрази разполагането на военната инфраструктура на алианса в тези страни, заяви в сряда на брифинг в Ашхабад руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Няма за какво да се притесняваме по отношение на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Ако те [искат да се присъединят към НАТО], нека го направят. Само че те трябва ясно и отчетливо да разберат, че преди не е имало заплахи за тях, а сега, в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура там, ние ще трябва да отговорим по същия начин и да създадем същите заплахи за териториите, от които сме заплашени“, каза президентът в отговор на журналистически въпроси.

„Това е очевидно! Не разбират ли това?“ – Путин изрази недоумение. „Всичко беше наред с нас [с Финландия и Швеция], а сега ще има известно напрежение“, подчерта той.

Путин отговори на лидерите на Г-7 с цитат от Пушкин

Руският президент Владимир Путин не знае как лидерите на Г-7 „са искали да се съблекат“ на срещата на върха, но смята, че това би било отвратително зрелище. Руският лидер заяви това на пресконференцията след срещата на върха за Каспийско море в Ашхабад.

„Не знам дали са искали да се съблекат до кръста или под кръста. Мисля, че и в двата случая щеше да е отвратително зрелище“, каза той, коментирайки разговор между участниците в срещата на върха на Г-7, който започна с предложение да свалят якетата си и завърши с обсъждане на снимки на Путин с гол торс, публикувани преди няколко години.

Владимир Путин

Президентът цитира поета Александър Пушкин, който казва, че „е възможно да бъдеш достоен човек и да мислиш за красотата на ноктите си“. „Със сигурност съм съгласен с това. Всичко в човека трябва да се развива в хармония: и душата, и тялото. Но за да бъде всичко толкова хармонично, човек трябва да се откаже от злоупотребата с алкохол, от други вредни навици, да се занимава с физически упражнения, със спорт“, съветва Путин лидерите на Г-7.

„Всички колеги, които споменахте, познавам лично. Това не е най-добрият период в отношенията ни, което е разбираемо. Но все пак те са човешки същества, лидери, имат характер и ако искат да успеят, ще успеят, но трябва да работите върху себе си. Фактът, че говорят за това, вече е добре. Мога да ги похваля за това“, заключи президентът.

По-рано беше съобщено, че лидерите на Г-7 в задкулисни разговори на срещата на върха на Г-7 уж са обсъждали язденето на кон с голи гърди в контекста на известната снимка на Путин на кон. Дмитрий Песков, говорител на руския държавен глава, коментира тези констатации, като отбеляза, че не е виждал снимката, но че Руската федерация наблюдава „какво се случва“ на срещата на върха.

Путин за края на войната: Няма нужда да казвам нещо в момента

„Специалната военна операция на Русия в Украйна протича по план и не е необходимо да се определят срокове за нейното приключване,“ заяви руският държавният глава Владимир Путин.

„Аз, разбира се, съм върховен главнокомандващ, но все пак не съм завършил Генералщабната академия. Доверявам се на хората, които са професионалисти. Те действат така, както смятат за необходимо, за да постигнат крайната цел“, заяви Путин пред репортери, отговаряйки на въпроси след срещата на върха за Каспийско море в Ашхабад.

„Руската специална военна операция в Украйна се провежда по план и не е необходимо да се съобразява нейното приключване с някакви срокове“, каза той.

Според него целта е да се освободи Донбас, да се защитят живеещите там хора и да се „създадат условия, които да гарантират сигурността на самата Русия“. „Работата върви спокойно, ритмично, войските се придвижват и постигат целите, които са поставени като задача на определен етап от тази бойна работа. Всичко върви по план”.

На въпрос за евентуалния момент на приключване на войната руският президент отговори: „Няма нужда да казвам нещо за момента. Никога не говоря за това, защото това е животът, това е нещо реално. И е погрешно да го приспособяваме към някакъв краен срок. „Това е свързано с интензивността на бойните действия, която е пряко свързана с възможните загуби, и преди всичко трябва да мислим за спасяването на живота на нашите момчета“, подчерта той.

“Руските войски напредват и достигат целите си по време на специалната операция”, заяви Путин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук