Змийски остров
Змийски остров

Руските сили обявиха днес, че са изоставили стратегическия черноморски аванпост Змийски остров (остров Змейни). Според световните анализатори това е голяма победа за Украйна, която може да разхлаби хватката на руската блокада за износ на зърно.

Руското министерство на отбраната описа решението за изтегляне от Змийския остров като „жест на добра воля“, който показва, че Москва не възпрепятства усилията на ООН за отваряне на хуманитарен коридор, позволяващ превоз на зърно от украинските пристанища.

Въпреки че Русия твърди, че си е тръгнала доброволно, Змийският остров е важен за военните цели на двете страни. Неслучайно руските войски вложиха сили и енергия да го превземат още в първия ден на войната си срещу Украйна. Доброволното му напускане не звучи вероятно.

Украйна заяви, че е изгонила руските сили след масивна артилерия и нападение за една нощ, като публикува кадри от събитията.

„КАБУМ!“, туитира Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Владимир Зеленски. „Вече няма руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа“, пише той.

Южното военно командване на Украйна публикува във Фейсбук изображение на това, което изглежда е островът, видян от въздуха, с пет огромни колони черен дим, издигащи се над него от това, което описва като нападение от ракети и артилерия.

„Врагът бързо евакуира останките от гарнизона с две скоростни лодки и вероятно е напуснал острова. В момента Змийският остров е обхванат от огън, има експлозии“.

Аванпостът контролира достъпа до морските пътища до Одеса – главното черноморско пристанище на Украйна, където руска блокада попречи на износа на зърно на един от основните световни доставчици, създавайки шок в снабдяването с храни в световен мащаб и риск от глад.

Русия превзе острова в първия ден от войната, когато украинската охрана, в отказа си да се предаде, изрече фразата, която по-късно се превърна в мото на всички съюзници на Украйна по света: „Русский военный корабль, иди нах*й!“

По-късно Украйна потопи въпросния кораб – флагманът на руския Черноморски флот крайцера „Москва“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук