Радев
На снимката: Румен Радев.

Особено важно за България е да развие логистичната си свързаност с НАТО, заяви президентът Румен Радев на пресконференция от Срещата на върха на Алианса в Мадрид. Като важна новина от срещата той определи създаването на фонд за иновации, който ще даде шанс на България да разработва нови технологии и да участва във водещите научни проекти на НАТО. Радев заяви, че в Президентството не е получаван доклад за експулсирането на 70 руски дипломати. Той критикува изпълнителната власт за решението. По думите му, времето на провеждане на консултациите с „Продължаваме промяната“ и БСП е било уточнено в неделя, но те не са се явили в понеделник. Радев съобщи, че ако има предсрочни избори, те ще бъдат след 15 септември. 

„Тази Среща на върха на НАТО е важна не само защото се провежда в ключов момент, в радикално променена среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, а и защото на тази среща бе приета новата Стратегическа концепция на НАТО. Тя връща Алианса обратно към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка държава членка“, каза Радев.

„Особено важно за нас, държавите по Източния фланг, е да развиваме своята логистична система, да развиваме инфраструктура, свързаност. За България това означава да работим активно и да използваме всички финансови механизми и инструменти на НАТО“, заяви президентът. Припомняма, че лидерите на НАТО се съгласиха за фонд от 1 милиард евро за иновации в рамките на Алианса.

Сред инфраструктурата, необходима за развиване на свързаността ни с другите държави от НАТО, президентът посочи тръбопроводи за гориво, шосейна и железопътна свързаност, пристанища и летища.

Експулсирането на руските дипломати

„Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените действия“, заяви Радев след въпрос за експулсирането на руски дипломати от България.

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На Съвета по сигурност към Министерския съвет, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително утвърдения дневен ред. Тя се повдига за обсъждане, но по нея няма взето решение“, каза Радев.

„След срещата, от президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към Министерския съвет с въпрос за взетите решения. Отговорът е, че няма решение, гласувано и прието на този съвет. Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решение“, заяви той.

Държавният глава не отговори пряко дали, както БСП иска, темата заслужава свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Той заяви, че дори и да има заседание на КСНС, то няма да отмени вече взетото решение на изпълнителната власт.

„Дори да бъде в оставката, правителството носи отговорност за своите действия“, заяви Радев. По думите му последствията от експулсирането могат да бъдат изключително сериозни – „най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва“.

„По този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос“, смята той.

Какво значат решенията на НАТО, взети на срещата в Мадрид, за България?

„На високо политическо ниво се разглежда единствено потенциалът за нарастване на многонационалната бойна група у нас до ранг на бригада. Конкретните решения се взимат на военно-политическо ниво впоследствие с всички детайли“, посочи президентът.

„Италия прие да бъде рамкова държава за нашата многонационална бойна група. Тя е отворена за включване на всички съюзници, които желаят. Искам да апелирам за това, че България трябва да бъде много по-активна в изграждане на съответните способности, така че една многонационална бойна група да може да функционира“, каза още той.

„Беше поставено началото на фонда за иновации на НАТО, в чиято основа България има сериозен принос“, припомни Радев, имайки предвид Срещата на върха през 2019 година, когато, по думите на президента, България спомогнала възникването на фонда.

„Това дава възможност не само страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии, за запазване на нашето технологично предимство, но дава и огромна възможност на нашата отбранителна индустрия и наука да бъдат част, да се интегрират във водещите проекти на НАТО в областта на високите технологии и производствата на отбранителни продукти. Този фонд поставя началото на ускорителя за иновации в отбраната на НАТО“, обясни президентът.

Защо се провалиха консултациите с ПП и БСП?

„Винаги преди да се изпратят официални писма към парламентарно представените групи, има съгласуване по телефона за удобното и за двете страни време. Такова съгласуване беше направено с всички поканени партии в деня преди първите консултации – неделя. След това съгласуване, бяха изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно уговорения график, бяха изпратени“, каза Радев.

„Какви са причините тези партии да не се явят на консултации, не мога да спекулирам“, заяви той.

„Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени. Вярвам, че потенциалът за създаване на правителство в този парламент не е изчерпан. Според мен, ако идем на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност“, каза още Радев.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук