протест полиция

Трябва да се разследва с какво полицията пръска протестиращите при демонстрацията пред бившия Партиен дом. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

По думите му използваното вещество не отговоря на полицейските стандарти по света.

„Вие сигурно сте видели, че при разговор с един от ръководителите на полицейските сили той показа своя спрей, като твърдеше, че със същите са въоръжени полицаите, но всички видяхме, че  те използваха съвсем други спрейове, с друга големина, с друг цвят и е много съмнително  какви точно са тези спрейове, защото лютивите спрейове имат  за цел да възпрат агресивното поведение, създавайки усещане в носоглътката за теч, сълзи от очите и нищо повече, а видяхме, че всички които бяха засегнати, включително и журналисти кожата им се беше зачервила. Очевидно имаше някакво друго химическо  взаймодействие, вероятно много вредно. Ние всъщност не знаем, а доколкото разбирам и полицейските началници не знаят точно какво има в тези спрейове…На мястото на протестиращите бих подал жалба за разследване, би трябвало прокуратурата да се сезира и провери какви са тези спрейове, защото на мен ми се струва, че това са спрейове, които не отговарят на стандартите на полицейските служби по света и в тях има нещо, което е опасно за всички, включително и за тези, които ги ползват.”

Радулов, който също е присъствал на протеста, беше категоричен, че полицаите, които участваха в сблъсъците са извършили престъпление по служба.  По думите му от сутринта протестът е бил мирен и хората са били добронамерени.

Впоследствие напрежението ескалира, благодарение на изпратени провокатори. Не е ясно и как са били внесени откритите взривни вещества на площада, при условие, че протестиращите са минавали през специална проверка.

Основната политическа отговорност за случилото се трябва да поеме лично вицепремиерът Красимир Каракачанов, който отговаря да сигурността, заяви още Радулов.

Цялото интервю четете по-късно на сайта на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!