на снимката: проф. Николай Радулов

Проф. Николай Радулов е роден е на 13 януари 1956 г. в град София. През 1981 г. завършва Академията на МВР със специално „Управление на обществения ред и сигурност“. От 30 октомври 1981 г. е разузнавач към Софийско градско управление, а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия в София. От 2012 до 2014 г. е доцент в Нов български университет, а от 2014 г. и професор там. В периода 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. е главен секретар на МВР. Радулов е един от най-големите експерти по национална сигурност у нас. Написал е и десетки научни трудове в тази сфера

Как ще коментирате действията на полицията от 2 септември и имаше ли превишаване на правомощия според Вас?

Несъмнено всички видяхме от публикувани във Фейсбук клипове, че не само имаше надвишаване на правомощия. Надвишаване на правомощията се състои в това, когато те замерят с нещо, например с бутилки, с камъни, ти възпреш с удари този, който го прави, сложиш му белезниците, но да се използва малко повече сила, отколкото би могла да бъде използвана. Тука проблемът се състои в това, че след като хората определено бяха възпрени и те не извършваха никаква дейност, още повече да се противопоставят на полицията, те бяха ритани и бити, това вече е съвсем различно, това не е превишаване на правомощия, а това си е тормоз и насилие от служебни лица, извън каквито и да било правомощия т.е това си е престъпление по служба.

 

Очевидно е, че имаше провокации. Откъде дойдоха? Режисирани ли бяха?

Определено, вие видяхте, че става дума за ултраси, полицията предупреди предния ден, че очаква такива провокации от ултраси, в същия ден хората предупреждаваха полицаите, които бяха в кордоните, че се опасяват от такова нещо, показваха им хора, полицията не взе отношение, но в крайна сметка и аз бях на тези протести и за да влезе в този т.нар Триъгълник на властта имаше много стриктна пропускателна система, хората бяха проверявани, чантите им, раничките им, така, че няма друго обяснение за това, че се появиха ултраси с бухалки, с както твърди един от ръководителите от Софийската дирекция, със самоделни взривни устройства, няма друго обяснение освен, че са пропуснати съвсем съзнателно от някои полицейски постове. Вероятно така им е било разпоредено. Това беше търсен конфликт от властта, за да може да компрометира протестите.

Казахте, че и Вие сте били на протеста. Какво видяхте на място?

Сутринта отидох в 7:30 и вечерта се прибрах към 22.30 така, че не съм свидетел на тези изстъпление, които се случиха след 23.30, но имаше достатъчно безобразия, които лично видях през деня. Например някъде към обяд видях как  полицаите пръскат хора, без да са агресивни, стоейки надалеч от тях. Например видях как Минчо Спасов и ген. Шивиков се опитваха да запазят разстояние между хората и полицията, така, че тя да няма причини да ги пръска. И двамата бяха съвсем умишлено напръскани с това даже не е спрей от типа, който трябва да се ползва, защото от това, което ползваха полицаите излизаше струя.

Какво беше използвано? Първоначално дори от полицията казаха, че не е дошъл от тях, но после стана ясно, че  пръскат полицаите?

Вие сигурно сте видели, че при разговор с един от ръководителите на полицейските сили той показа своя спрей, като твърдеше, че със същите са въоръжени полицаите, но всички видяхме, че  те използваха съвсем други спрейове, с друга големина, с друг цвят и е много съмнително  какви точно са тези спрейове, защото лютивите спрейове имат  за цел да възпрат агресивното поведение, създавайки усещане в носоглътката за теч, сълзи от очите и нищо повече, а видяхме, че всички които бяха засегнати, включително и журналисти кожата им се беше зачервила. Очевидно имаше някакво друго химическо  взаимодействие, вероятно много вредно. Ние всъщност не знаем, а доколкото разбирам и полицейските началници не знаят точно какво има в тези спрейове.

За първи път виждаме подобно нещо, протестиращи, журналисти, дори и полицаи да падат на земята, след като са напръскани. И сред служителите на реда имаше пострадали

На мястото на протестиращите бих подал жалба за разследване, би трябвало прокуратурата да се сезира и провери какви са тези спрейове, защото на мен ми се струва, че това са спрейове, които не отговарят на стандартите на полицейските служби по света и в тях има нещо, което е опасно за всички, включително и за тези, които ги ползват.

Можеше ли според Вас протестът да бъде по-мирен, по-цивилизационен още от сутринта?

Протестът беше много мирен, хората бяха много възпитани, хората бяха усмихнати. Между другото тази полиция, която обграждаше от всички страни, с изключение откъм банката също бяха хората невъоръжени, в смисъл нямаха щитове, нямаха каски, бяха много любезни. Аз разговарях с някои, сред тях имаше  мои студенти. Те бяха добронамерени към протеста. Съвсем различна беше картината от страната на БНБ. Там беше търсена провокация тъй като полицейски бусове и кордон от полицаи всъщност препречваше пътя към разрешеното за протест пространство на паркинга пред БНБ т.е ако става дума за незаконно действие, незаконно е тази част от полицията, при това добре въоръжена, жандармерия, с каски, с щитове, с палки, включително и със спрейове всъщност те показваха, че са готови, като, че ли дори желаят конфликт.

Може би защото оттам влизаха депутатите, затова там беше по-засилено полицейското присъствие?

Не, не, вижте сега, всички видяхме откъде влизат депутатите и къде беше тази линия. Депутатите влизаха покрай парламента, а тази линия започваше от стълбите на БНБ до края на Партийния дом. Така, че според мен това си беше съвсем съзнателно търсен конфликт, нещо повече тези полицаи от специалните полицейски сили бяха оставени без команда дълго време. Явно ръководителите се бяха скрили някъде и дали това е въпрос на лошо управление, което несъмнено съществува в МВР или е умишлено целено оставяне на полицаите да се объркат и да се озлобят от ситуацията, не мога да съм сигурен, но съм сигурен в ефекта. Полицаите бяха вбесени и най-накрая, когато им се подаде команда да действат  твърдо, те се опитаха да си го върнат на протестиращите, които при това не бяха агресивни.

 Проблем ли се оказа за полицията да охранява сградата на бившия Партиен дом, с оглед на това, че преди депутатите бяха в друга сграда, при която като, че ли можеше да се осигури по-голям периметър за охрана?

Аз си мисля, че имаше много начини  да не се създава пресечна точка между  протестиращи и депутати. Но вие си спомняте през 2013 и 2014 година  протестите пред Народното събрание по същия начин некомпетентно беше управлявана охраната на парламента. Прословутият бял автобус и всъщност тези, които днеска управляват МВР са хора, които дейно участваха в т.нар защита на Народното събрание през 2013-2014 година т.е тези хора нищо не са научили, действат по същите провокационни начини. Така, че аз не се съмнявам, че конфликтът беше съзнателно търсен, ултрасите бяха съзнателно пуснати и изобщо всичко беше по сценарий на управляващите, които бяха и подготвени както видяхте след това в Народното събрание с гневни речи срещу престъпниците и криминалния контингент, който е пред Партийния дом. Казвам Партиен дом, защото това не е Народно събрание, аз не мога да си обясня как можеш да заместиш Народното събрание с Партиен дом, но това е въпрос за друг разговор. Въпросът е, че всичко беше  предварително подготвено, по един лош, некадърен сценарий и всички видяхме каква е целта и кой създаде проблемите.

Трябва ли да има оставки в МВР?

Аз няма да говоря за премиера, който отговаря за националната сигурност, защото премиера кара джипа, той не управлява нищо  явно, но бих поставил така въпроса. Вицепремиерът, който важно се разхожда и е отговорен за националната сигурност и МВР като ресорен вицепремиер би трябвало веднага да си подаде оставката, а не да ми говори за това, че трябва да се разрешат браковете само между мъже и жени, това са такива глупости за отвличане на вниманието, че просто не ми се коментира. Той е първият, който трябва да си подаде оставка, той е пряко отговорен за това, че бяха бити невинни хора, журналисти, свещеници.

Говорите за Каракачанов

Говоря за Каракачанов. За министъра на вътрешните работи аз не съм имал нито за секунда съмнение, че не е подходящ, защото това е човекът, когато министърът беше махнат от Борисов, защото под негово управление МВР използва сила, знаете там  бяха  бити няколко човека пак беззащитни в началото на протестите, всъщност отговорен за това беше сегашният министър, който беше ръководител на  националната полиция през това време. А не политическият кабинет, начело с министъра. Но такива са сметките, явно сметките са направени така, че да има в резерв готовност за оказване на силово въздействие върху мирно протестиращи.

Как ще продължат протестите според Вас? Очаквате ли нови провокации?

Очаквам, разбира се. Всички очакват нови провокации, даже по-сериозни от тази, но хората, които са на протестите, аз ги виждам, те са отново готови  докато се постигнат целите на протеста, а те са две- оставка на Борисов и на Гешев, да продължат да протестират. Те искат да продължат да протестират мирно. Няма сред тях ултраси, няма сред тях криминални престъпници. Криминалните престъпници очевидно бяха инфилтрирани от други хора, в ръководството на МВР включително, които имат връзка в криминалния свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!