Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Европейската комисия настоява за по-добра координация между държавите-членки във връзка с цветовете на зоните, засегнати от COVID-19. Това е необходимо, за да се избегнат рестрикциите върху свободното придвижване на хора в рамките на Европейския съюз, съобщава МИА.

Европейската комисия смята, че държавите-членки не са достатъчно координирани по отношение на рестриктивните мерки, което се отразява върху свободното движение и върху доверието на гражданите и бизнеса, обясниха днес еврокомисарите по правосъдието и по вътрешните работи Дидие Рейндерс и Илва Йохансон.

Поради тази причина Комисията изпрати препоръка за приемане на общи критерии и дефиниции за пътуване на територията на ЕС, която ще бъде обсъждана през следващите седмици. Нейното изпълнение ще позволи хармонизация при въвеждането на „цветни” кодове за различните зони – зелена, оранжева, червена и сива.

Препоръчва се като зелени да бъдат отбелязвани регионите, държавите или градовете с по-малко от 25 нови случая на ден в продължение на 14 дни и стъпка на положителни тестове под 3 %.

Оранжеви зони следва да са тези с по-малко от 50 нови случая на ден, но със стъпка на положителните тестове под 3 % или нови случаи между 25 и 150 със стъпка от 3 % за положителни тестове.

Червените зони предполагат повече от 50 случая дневно в рамките на 14-дневен период и стъпка над 3 % от положителни тестове или за места, в които общият брой на новите случаи е 150 в рамките на 2 седмици.

Сивите зони са тези с недостатъчно данни.

На базата на тези общи критерии ЕК се надява, че ще успее да въведе по-ефикасна координация между страните-членки.

Препоръките на Брюксел са държавите да третират зоните по еднакъв начин. Не бива да има рестрикции за граждани, които идват от зелени зони, докато за пристигащите от оранжеви зони рестрикции също няма да се налагат, но ще се изисква тест. За граждани от червените и сивите зони се допуска въвеждането на ограничения за свободно придвижване, но само ако те важат и за останалите червени зони в ЕС, включително и за държавата, която ги въвежда. Това е необходимо, за да няма съмнения за дискриминационно третиране.

Европейската комисия е на мнение, че гражданите и бизнесът трябва да бъдат по-предсказуеми, когато става въпрос за ограничения на ЕС и че държавите-членки не трябва да използват кризата, за да нарушават законодателството на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!