Доналд Тръмп
на снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Първите открити изслушвания в разследването на импийчмънта срещу президента на САЩ Доналд Тръмп са насрочени за следващата седмица, заяви конгресменът, който наблюдава процеса, като разследването преминава в дългоочакваната публична фаза.

Двама американски служители, включително Уилям Тейлър /най-висшият американски дипломат в Украйна, подкрепил обвинението, че Тръмп е притискал Киев да започне разследвания, които биха могли да помогнат на президента политически/, ще свидетелстват следващата сряда, заяви председателят на Комитсията за разузнаване Адам Шиф.

Хората ще могат да видят „степента, в която президентът е включил цели правителствени отдели в незаконната цел да се опита да накара Украйна да хвърли мръсотия върху политически опонент“, каза Шиф.

На 13 ноември ще свидетелства и заместник-помощникът на секретаря Джордж Кент, който ръководи европейското и евразийското бюро в Държавния департамент.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович, която каза на разследващите, че е отстранена от поста си заради „фалшиви твърдения“, разпространени от съюзниците на Тръмп, е предвидена да даде показания на 15 ноември.

Изслушванията в Капитолия ще се излъчват на живо, като депутати от демократите и републиканците ще разпитват свидетели, много от които Белият дом се е опитал да дискредитира.

Шиф каза, че американците ще могат да чуят разказите за потенциална злоупотреба с власт директно от свидетели, които са участници в скандала.

„Изслушванията ще бъдат възможност за американския народ сам да прецени свидетелите, да направят свои собствени определения относно достоверността на показанията, но и да научат от първа ръка фактите на неправомерното поведение на президента“, добави той.

През април анонимен служител подаде жалба за потенциални злоупотреби с власт на президента, в която се твърди, че той се е обадил по телефона на лидера на Украйна и го е помолил да разследва потенциалния му съперник на изборите през 2020 г. Джо Байдън. Жалбата накара демократите да започнат официално разследване за импийчмънт, което доведе до лавина от показания на няколко свидетели, включително настоящи и бивши дипломати или служители на администрацията, до голяма степен потвърдили данните за законово нарушение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!