Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон има право да си избере в самостоятелна или споделена килия иска да бъде.

Това е отговорът на испанското вътрешно министерство на питане от белгийската прокуратура за състоянието на затворите в кралството, в очакване на началото на изслушванията по екстрадицията на бившия каталунски лидер.

В отговора се казва, че ако бъде екстрадиран в Испания и по-късно осъден на лишаване от свобода, в затвора той ще може да избира между еднична килия, или да я сподели със свои съратници, съобщава в. Вангуардиа.

Пучдемон ще бъде в затвора „Естремера“, където в момента в ареста са други бивши членове на каталунското правителство. Отбелязва се, че в затвора ще се грижат за политика да няма актове на агресия срещу него от страна на други затворници. Освен това бившият лидер на Каталуния ще може да поддържа връзка със своя адвокат.

Карлес Пучдемон ще се яви днес пред белгийския съд днес. Припомняме, че след като той обяви еднолично независимостта на Каталуния, испанското правителство обяви, че го отстранява от длъжност, заедно с министрите му. Осем от тях бяха арестувани в Испания, а Пучдемон избяга в Белгия. Адвокатът му каза, че каталунският лидер няма намерение да иска политическо убежище.

Междувременно испанското правосъдие му повдигна обвинения за подстрекателство към бунт, в резултат на което може да получи до 30 години затвор.

След като стана ясно, че той е избягал от Барселона, испанският съд издаде европейска заповед за арест и четирима от неговите министри. Те в крайна сметка се предадоха сами на белгийските власти и ден по-късно бяха освободени.

Пучдемон и министрите му обаче не могат да напускат белгийската територия без съгласието на съдията-следовател, те трябва да живеят на постоянен адрес, лично да се явяват на всички процедури или когато са призовани от съдебните или полицейските власти, гласи решението, което не подлежи на обжалване.

Днес те ще се явят пред Камарата на съвета, която е първата съдебна инстанция в Брюксел.

15 дни е законовият срок за явяване и на втора съдебна инстанция, а след нея има възможност и за обжалване пред Касационния съд, който трябва да вземе решение също в рамките на 15 дни.

Окончателното решение за екстрадирането на Пучдемон трябва да бъде взето в срок от 60 дни, в краен случай 90, според директива на Европейския съюз.

Експерти твърдят, че процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!