европейска заповед

Бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, който беше задържан на остров Сардиния, ще се изправи пред съда в събота ( 25-ти септември). Очакваше се това да се случи в рамките на днешния ден, но защитата му е помолила за отлагане на заседанието. 

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи, но няма право да напуска острова.

Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид.

Днешният ден бе белязан с демонстрации в негова подкрепа. Сепаратисткото правителство на Каталуния поиска той да бъде освободен.

От друга страна властите в Мадрид настояха Пучдемон да се изправи пред испанското правосъдие.

Испанските власти го обвиняват в подстрекателство към бунт и противодържавна дейност заради организацията и участието му в референдума за независимост на Каталуния през 2017.

Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум. Заедно с още двама сепаратистки лидери през май 2019 г. бяха избрани за членове на Европейския парламент и получиха имунитет. На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент свали имунитета им, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз им го отне окончателно след дълго обжалване от тяхна страна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!