„Aston Martin DB5“, модел от 1965 година, оборудван със специални приспособления за Джеймс Бонд, като гуми, машинни пушки и брониран щит, ще бъдат пуснати на търг през август, съобщи аукционната къща „Сотбис“. Автомобилът, боядисан в сиво, се очаква да донесе между 4 милиона долара и 6 милиона долара, според изявление на къщата.

Колата никога не е била видяна във филмите за Бонд, но съвпада с тази, която „007“ – кодовият номер, с който Бонд е бил известен – карал във филмите „Goldfinger“ и „Thunderball“.

Автомобилът е поръчан от производителя на филми „Eon Productions“ и е използван при промоционални събития за „Thunderball“ в САЩ, съобщиха от аукционната къща.

Тя има 13 модификации, създадени за Бонд, включително картечница „Браунинг“ с калибър .30 във всеки калник, шлицове за гуми, монтирани на главините на колелата и противокуршумен защитен заден екран, който може да се повдига и спуска.

Според „Сотбис“ модификациите са въведени така, че да функционират като като че ли са били в оригиналния проект на колата, която през последните 50 години е имала трима частни собственици.

Търгът ще се проведе на 15 август в Калифорния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!