Изследователи са открили най-ранните известни доказателства за употребата на канабис в гробници в Западен Китай. Проучването показва, че канабисът е бил пушен най-малко преди 2500 години и че може да е бил свързан с ритуални или религиозни дейности.

Следи от дрогата са идентифицирани в малки дървени пещи в гробниците, съобщи Би Би Си.

Канабисът е имал високи нива на психоактивното съединение THC, което предполага, че хората по това време са били добре запознати с неговите ефекти. Растенията от канабис са се отглеждали в Източна Азия заради техните маслени семена и влакна от най-малко 4000 г. пр. Хр.

Пещите с останки от канабис са открити в гробници в Джирзанкал, високо в планината Памир. Международният екип смята, че хората тук нарочно са отглеждали растения с по-високи нива на THC и са ги изгаряли като част от погребалните ритуали.

Това е най-ранното ясно доказателство, че канабисът се е използвал заради неговите психоактивни свойства. Учените твърдят, химичният подпис на изолираните съединения съвпада точно с химическия подпис на канабиса.

Никол Бойвин, директор на Института за наука за човешката история на университета „Макс Планк“ в Германия, заяви:

„Резултатите подкрепят идеята, че канабисните растения за първи път са използвани заради техните психоактивни съединения в планинските райони на източна и централна Азия, след което са се разпространили до други региони по света.“

Резултатите са били сравнени с други доказателства за наличието на канабис от погребения на север, в китайския район Синцзян и в Алтайските планини в Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!