Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Русия е напълно готова да реализира продължаване на газопровода „Турски поток“ към потребителите в Европейския съюз, но дали тези намерения ще се реализират, не зависи от нея.

Това заяви руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Белград. Сръбският президент Александър Вучич декларира желание „Турски поток“ да влиза в страната му през България.

Путин на свой ред информира, че са предвидени 1 милиард и 400 милиона долара инвестиции за преносна инфраструктура на територията на Сърбия, но „в края на краищата всичко ще зависи от други страни, включително от Евросъюза – доколко ще бъдат те в състояние да защитят суверените си национални интереси в диалога с европейските структури. Ето, навремето се опитвахме, планирахме и даже бяхме започнали работата по „Южен поток“. Но, както знаете, не по наша вина беше прекратен този проект. Сега България проявява интерес „Турски поток“ да бъде продължен през нейна територия и да продължава към Сърбия, Унгария и така нататък. Ние сме готови за това напълно. Даже подготвяме инвестициите“.

Въпросът ще бъде обсъден при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Русия идната седмица. Путин отбеляза, че Турция се отнася положително към продължаването на газопровода към Евросъюза.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви в Белград, че „най-вероятен“ маршрут  за увеличаване на транспорта на газ е трасето България – Сърбия – Унгария (в рамките на втората линия на „Турски поток“).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!