Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Европейската комисия следи ситуацията около изпълнението на проекта „Турски поток“ и ще прилага енергийните правила на ЕС към всички газопроводи. Това заяви говорителят на Комисията Ана-Кайса Итконен  по повод посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия.

Възможното продължение на „Турски поток“ до Сърбия беше сред въпросите в преговорите между Путин и сръбския президент Александър Вучич, които привлякоха най-голямо внимание, отбелязва ТАСС. По думите на руския държавен глава, Москва е готова за подобен проект и може да инвестира в него около милиард и 400 милиона долара.

Припомняме, че през последните дни държавният глава на Руската федерация непрекъснато правеше изказвания от типа“дали „Турски поток“ ще влезе в Европа, зависи от ЕК“. Според Третия енергиен пакет, всеки, който изгражда газопроводи на територията на ЕС е задължен да осигурява достъп до 50% от капацитета им и на други доставчици. Това означава, че Путин ще е длъжен да спазва правилата на единния пазар и да спре с опитите си да унищожава конкуренцията на „Газпром“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!