Съединените щати и Русия се споразумяха за начините за преодоляване на безизходицата при намирането на политическо решение в опустошената от войната Сирия, заяви държавният секретар Майк Помпео след разговорите с президента Владимир Путин. Говорейки пред журналистите, руският президент заяви, че Москва и Вашингтон имат за какво да разговарят по отношение на стабилността на петролния пазар, имайки предвид увеличаващото се производство в САЩ. Руският президент добави, че докладът на Мълър е доказал липсата на всякакви връзки между Русия и Доналд Тръмп.

Държавният секретар на САЩ съобщи, че Сирия – по отношение на която САЩ и Русия са на противоположни страни – е била сред основните теми на разговора с руския президент в черноморския курорт Сочи. Той добави, че двете страни са подкрепили създаването на комисия, натоварена със задачата да изготви следвоенна сирийска конституция – ключова стъпка, която до момента беше в застой поради разногласията между Русия и САЩ.

На снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео

„Проведохме много продуктивен разговор за напредъка по отношение на Сирия – неща, които можем да направим заедно, когато имаме общ интерес за това как да придвижим напред политическия процес – заяви Помпео пред репортер на АФП на летището преди да замине – Налице е политически процес, свързан с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, който бе затворен и мисля, че сега можем да започнем да работим заедно, за да го отключим.“

Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно през 2015 г., призова за поддържан от ООН политически процес, ръководен от Сирия. Помпео каза, че Русия и Съединените щати са обсъдили и други области на сътрудничество в Сирия, които за сега не може да разкрие публично.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че иска да „възстанови напълно“ напрегнатите в момента отношения между Вашингтон и Москва, по време на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

На снимката: руският президент Владимир Путин

„Много бих искал посещението Ви в Русия да е от полза за отношенията между Русия и САЩ и да насърчи тяхното развитие“, каза Путин, посрещайки Помпео в резиденцията си в черноморския курорт Сочи, съобщи АФП.

Путин също похвали доклада на Мълър:

„Въпреки екзотичния характер на комисията на г-н Мълър, като цяло той проведе доста обективно разследване и потвърди липсата на каквато и да било тайни споразумения между американската администрация и Русия,“ каза той.

Помпео по-рано заяви пред руския външен министър Сергей Лавров, че американският президент Доналд Тръмп е решен да подобри отношенията си с Москва. Американският държавен секретар подчерта пред Путин, че Доналд Тръмп иска да направи „нашите два народа по-успешни и, честно казано, светът по-успешен“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук